‘Glutenvrij dieet is modieus maar eenzijdig’

22 november 2013

HUIZEN – Een glutenvrij dieet volgen zonder medische noodzaak en goede specialistische begeleiding kan de gezondheid schaden. Dat stelt de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). De patiëntenvereniging noemt een glutenvrij dieet modieus, maar eenzijdig.

Een glutenvrij dieet zonder medische noodzaak kan schadelijk zijn omdat in glutenbevattende granen zoals tarwe of spelt juist heel veel gezonde bouwstoffen en vezels zitten die belangrijk zijn voor het lichaam, aldus de patiëntenvereniging.

Geen wetenschappelijke basis

De NCV stelt dat alle publicaties die verschijnen over de vermeende effecten van gluten nauwelijks wetenschappelijke basis kennen. "Van brood word je dik, het is ongezond en dat ligt met name aan de gluten luidt zo ongeveer de boodschap van de media. Brood zou een schadelijk product zijn voor grote bevolkingsgroepen."

De NCV noemt de gedachte dat brood en gluten ongezond zouden zijn een uit de VS overgewaaide hype. William Davis gaf daar met zijn boek Wheat Belly de start aan een glutenvrije hype waardoor inmiddels bijna 20 procent van de Amerikanen geen gluten meer eet.

Coeliakie

Glutenvrij eten is volgens de huidige wetenschappelijke studies voor hooguit 3 à 4 procent van de Nederlanders een goed idee: dat zijn de mensen die vanwege glutenintolerantie (coeliakie) of glutensensitiviteit) dit dieet zouden moeten volgen. "Bewijs dat het voor andere groepen mensen gezond zou zijn ontbreekt dus. De oorzaak voor het massaal geloven in glutenvrij moet verklaard worden uit de toenemende behoefte van mensen om gezond te leven enerzijds en uit de stelligheid van De Nieuwe Boodschap in voedselland anderzijds."

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?