Je kon er haast niet om heen op Empack. De prijswinnaars en finalisten van de tweejaarlijkse vakwedstrijd De Gouden Noot en de 3D blikjes van Aroja Xorfex. Beide waren goed zichtbaar bij de ingang van de beurs.

De Gouden Noot is een tweejaarlijkse wedstrijd georganiseerd door het Nederlands Verpakkingscentrum. “Met de Gouden Noot stimuleert NVC innoveren in verpakte producten en verpakkingen”, aldus het NVC. “Het winnen van de wedstrijd brengt significante wereldwijde bekendheid, zowel online als fysiek via toonaangevende verpakkingsbeurzen en -events.”

Gouden Noot

Zo ook op Empack. De producten stonden allemaal uitgesteld vlak na de ingang voorzien van een scherm met uitleg. Zowel de prijswinnaars – FIBC van Masterpack, Capsule Dispenser van PACKSYS GmbH en de PET-fles van Mibelle – als de finalisten: Bluemint® steel pure van Hoffmann The Tin, Dry Molded Fiber van PulPac, FDoR® (Flexo Direct on Rigid) van Van Dam Machine Europe BV, Balaton sluiting door Kraft Heinz, Duurzame papierafwasoplossing van Avery Dennison, Temcoat Liner Flow van EPG Industries, Tray to tray rPET van Hordijk Verpakkingen.

De Balaton sluiting van Kraft Heinz kwam te sprake tijdens de presentatie van Martin van Braam over de wetgeving voor verpakkingen. Recyclebaarheid van verpakkingen wordt steeds belangrijke Van Braam. “Meestal zijn dergelijke spuitflessen voorzien van een siliconendop. Eén siliconen dop maakt een kubieke meter PET-restmateriaal ongeschikt voor verdere verwerking. Dat vind ik nogal wat.” Hij prijst de nieuwe dop van Kraft Heinz, die wel recyclebaar is.

3D-blikjes

Aroja Xorfex 3D blikjes

Waar je ook niet omheen kon op Empack waren de blikjes van Aroja Xorfex. Dit Tsjechische bedrijf ontwikkelde Digital Print Technology waarmee blikjes geproduceerd kunnen worden met een 3D print. De roterende objecten maken het mogelijk om verschillende kleuren en effecten te gebruiken, zoals een metallic look of spectaculaire 3D-effecten. Bij de ingang van Empack werden de bedrukte frisdrankblikken van Aroja Xorfex uitgedeeld en vonden gretig aftrek.

Aroja Xorfex is sinds 2005 actief op de markt. Het bedrijf ontwikkelt en levert industriële digitale inkjetprintmachines, 3D-printers en andere speciale apparatuur. Tot de oplossingen behoren digitale inkjetprinttechnologie voor het printen op grootformaat panelen, roterende objecten, stickers, etiketten en speciale op maat gemaakte oplossingen voor klanten over de hele wereld.

Altijd op de hoogte blijven?