Vandaag publiceerde het noodlijdende Belgische groente- en fruitbedrijf Greenyard zijn transformatieplan. Met het schrappen van ruim vierhonderd banen en de verkoop van de conservendivisie hoopt het bedrijf uit de schulden te komen.

Bij de herstructurering staan 422 banen op de tocht, aldus de groente- en fruitleverancier. De meeste ontslagen zullen waarschijnlijk vallen in de divisie Fresh, in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ook in België en Nederland zullen banen verdwijnen.

Niet-kernactiviteiten

Daarnaast gaat Greenyard zijn divisie Prepared verkopen. Deze divisie is verantwoordelijk voor geconserveerd fruit en groenten en heeft drie fabrieken (Bree en Rijkevorsel in België, en Velden in Nederland). Verder zal Greenyard doorgaan met het afstoten van niet-kernactiviteiten. Hieronder valt bijvoorbeeld de mogelijke verkoop van een fabriek voor diepvriesgroenten in Hongarije. CEO Marc Zwaaneveld hoopt met de verkoop van deze activiteiten 50 tot 75 miljoen euro op te halen.

Hoge schulden

Op dit moment is de schuld van Greenyard vijf tot zes keer hoger dan de bruto bedrijfswinst. Met de herstructurering wil Greenyard in drie jaar zijn schuld verlagen naar een schuldgraad van drie keer de brutowinst.

De problemen bij Greenyard ontstonden toen het bedrijf zich verplicht zag om hun prijzen voor supermarkten te verlagen. In januari werd crisismanager Marc Zwaaneveld aangenomen als Chief Transformation Officer, maar al snel maakte hij promotie naar CEO.

 

Altijd op de hoogte blijven?