‘Groentehagelslag’ tegen verspilling, vóór gezondheid

2 december 2015

Orfi-food en Mont Blanc Foods willen groentepops gaan produceren, om voedselverspilling tegen te gaan en een gezond alternatief voor hagelslag of cornflakes te bieden. De provincie Groningen geeft dit broodbeleg van groenten nu subsidie. De productie moet 10 tot 15 banen opleveren.

Het gezonde broodbeleg wordt geproduceerd uit groenten die op de veiling overblijven, bijvoorbeeld omdat ze niet de gangbare vormen hebben.

De groentepops krijgen maximaal 150.000 euro aan subsidie vanuit het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG). Dat meldt Duurzaam bedrijfsleven.

De komende tijd worden de groentepops uitvoerig getest en voorgelegd aan testpanels. Daarna is het de bedoeling om het broodbeleg in Groningen te produceren. Afnemers moeten de retailers worden.

De bedrijven denken ook al aan uitbreiding van het assortiment, bijvoorbeeld met chips en mueslirepen.

Valoriseren zijstromen

Orfi-food uit Groningen valoriseert zijstromen tot clean label ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie. Zo produceert het vezelrijk paneermeel uit reststromen die afkomstig zijn van de aardappelzetmeelindustrie.

Het bedrijf is ook in de race is voor de titel ‘Meest innovatieve food start-up 2015’ bij de Ketchum Food Lab-competitie 2015.

Mont Blanc Foods uit Eelde is een sales&marketingbedrijf voor (biologische) kaas, fruit spreads en zuivel.

Het IAG is een subsidiebudget bestemd voor ondernemingen die zich bezighouden met Healthy Ageing, Biobased Economy of energie. Het vierde programma (IAG 4) loopt tot en met 2017.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?