‘Groentesnoepjes’ van Nicolette van Dam verkozen tot meest misleidende product van 2021

5 januari 2022 Michelle Wijma

Beeld: foodwatch

Yummy Veggie Candy van Let’s is door de Nederlandse consument gekozen als meest misleidende product van 2021. Daarmee wint het de jaarlijkse Gouden Windei verkiezing van voedselwaakhond foodwatch.

De ‘groentesnoepjes’ kregen 7806 van de ruim elf duizend stemmen, goed voor 70%. De overige stemmen gingen naar de twee andere genomineerden: 'Poké Bowl met lekker veel groente’ van Knorr (2562 stemmen) en 'Recyclebare kroepoekzakken’ van Conimex (787 stemmen). Zie ook dit bericht over de nominaties op EVMI.nl

Let's beveelt haar ‘verantwoorde’ groente- en fruitsnoepjes 'Veggie Candy' zes keer per week aan voor kinderen, waarvan één keer voor bij het sporten. Ieder portie bestaat voor bijna de helft uit suikers. Presentatrice en actrice Nicolette van Dam is initiatiefnemer van de snoepjes, een nieuwe vondst voor kinderen om, in haar eigen woorden, 'de groente op hun bordje te krijgen'. Foodwatch schrijft in een persbericht: Let’s gebuikt het imago van groente en fruit om een ongezond product op te poetsen, terwijl de snoepjes nog steeds evenveel suiker bevatten als gewone snoepbeertjes. 

Reactie Van Dam

Volgens Van Dam is de nominatie van de groentesnoepjes voor de Gouden Windei verkiezing ‘niet juist’. In een reactie na de lancering van de verkiezing op 20 november, schrijft ze aan foodwatch: “Want hoewel Foodwatch van mening is dat groente en fruit gebruiken een valse marketingtruc van ons is, zijn wij ervan overtuigd dat groente en fruit juist de mooiste ingrediënten zijn om heerlijke producten te maken… En dat is geen marketingtruc, maar voor ons simpelweg een feit.” 

Foodwatch heeft ‘de prijs die niemand wil winnen’ van de Gouden Windei verkiezing overhandigd aan een vertegenwoordiger van Let's. Van Dam wilde zelf alleen schriftelijk op de prijs reageren en plaatste ook een bericht op instagram: "Ik heb het Gouden Windei gewonnen en dat is natuurlijk nooit onze ambitie geweest met Let’s. Ik vind het heel erg goed dat deze prijs bestaat en we gaan de feedback over de communicatie ook zeker meenemen." Het Gouden Windei is samen met de directeur en collega’s van foodwatch op pad gegaan om de prijs te overhandigen aan Let’s. Nicole van Gemert, directeur van foodwatch: “Hopelijk blijft de prijs nog een tijdje bij Let’s pronken, zodat consumenten direct kunnen zien dat het hier om een misleidend product gaat. Want daar gaat deze prijs over: voor eerlijkheid en transparantie, tegen mooipraatmarketing en sjoemelreclames.” 

Misleidende marketing

Van Gemert: “Groentesnoepjes klinken te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. Als je wat groentesapconcentraat in je producten wil verwerken, prima. Maar dit product heeft niets te maken met groente en fruit eten en kan zelfs contraproductief werken. Als je toch die schijn wekt is het niet alleen een marketingtruc, maar ook misleidende marketing.” Volgens foodwatch is het voor ouders heel belangrijk dat ze een weloverwogen keuze kunnen maken. Snoep dat zich onterecht het gezonde imago van groente en fruit aanmeet bemoeilijkt deze keuze. De groentesnoepjes hebben niets te maken met een gezond stuk groente en fruit eten en moeten dan ook niet – op welke manier dan ook – zo worden gepresenteerd, aldus de voedselwaakhond.

Ook volgens het Voedingscentrum zijn de groentesnoepjes een terechte winnaar. Expert voeding en gezondheid Iris Groenenberg van het Voedingscentrum: “Het zijn gewoon snoepjes die bestaan uit geconcentreerd vruchtensap en stroop. Dat is ook gewoon suiker. Wil je je kind meer groente laten eten, zet dan vaker een bakje snoeptomaatjes of stukjes appel op tafel. Geef het als broodbeleg. Of als snack wanneer jij aan het koken bent.”

De voedselwaakhond wil dat Let’s de communicatie over de 'Veggie candy' op de verpakking, website en sociale media gaat aanpassen. Foodwatch eist ook dat Unilever stappen gaat ondernemen om de andere twee kandidaten van de Gouden Windei verkiezing minder misleidend te maken.

Altijd op de hoogte blijven?