HAK lanceert een nieuwe campagne die consumenten bewuster moet maken van de duurzame voordelen van lokaal geteelde peulvruchten. De kidneyboon uit Zeeland speelt hierin de hoofdrol. HAK haalt al haar grote kidneybonen, die normaal in Noord-Amerika groeien, voortaan uit Nederland en daardoor hoeven ze geen lange reis meer af te leggen. Dat scheelt CO2-uitstoot en past binnen de Nationale Eiwitstrategie (NES).
De nieuwe campagne moet mensen bewust maken van de herkomst van peulvruchten en van de voordelen van lokale teelt. De Zeeuwse kidneyboon staat daarbij centraal, omdat het een voorbeeld is van een peulvrucht die eerder vooral in Noord-Amerika groeide, maar die HAK nu volledig uit Nederland haalt.
Lokale teelt scheelt duizenden kilometers
De kidneybonen worden geteeld in Zeeland en Zuid-Holland. Lokale teelt van deze ‘exotische’ peulvrucht bespaart transportkilometers en daarmee CO2-uitstoot. Een kidneyboon uit Noord-Amerika legt gemiddeld 8.000 kilometer meer af, waarvan het grootste gedeelte per containership, dan een in Nederland geteelde boon en dit zorgt bij een gelijke teeltmethode voor een hogere CO2 voetafdruk.
Green deal
HAK tekende vorig jaar de ‘Bean Deal’, een Green Deal die werd gesloten tussen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en 56 samenwerkingspartners. Deze Green Deal moet zorgen voor meer teelt van eiwitrijke gewassen in Nederland om meer zelfvoorzienend te worden in nieuwe en plantaardige eiwitten. Lokaal telen heeft ook een meerwaarde voor de natuur in Nederland omdat eiwitrijke gewassen vlinderbloemig zijn en stikstof opnemen, daarmee leveren zij een bijdrage aan een gezondere bodem en een grotere biodiversiteit. De lokaal geteelde kidneybonen van HAK zijn gecertificeerd met het onafhankelijke duurzaamheidskeurmerk ‘On the way to PlanetProof’.
Meer ‘exotische’ gewassen
De komende periode onderzoekt de groenten- en peulvruchtenfabrikant welke exotische gewassen er nog meer in Nederland geteeld kunnen worden. HAK experimenteert daarbij met zwarte bonen, kleine witte bonen, Pinto- en Borlotti-bonen.