Heel de wereld bakt met machines van Kaak Group

27 maart 2018

Heel de wereld eet brood en pizza's die worden gebakken op Nederlandse baklijnen. De Kaak Group in het Achterhoekse Terborg is een belangrijke aanbieder in deze markt. Het platte brood van het Midden-Oosten, het voedzame zwarte brood in Rusland, kleine Zuid-Amerikaanse broodjes, ze verschillen allemaal sterk. “Als fabrikant actief op de wereldmarkt, moet je kennis van de verschillen weten en daarop inspelen”, weet Lodewijk van der Borg, directeur van de Kaak Group.

Kaak biedt al ongeveer vijf jaar de Benier Mechanical Dough Developers (MDD) aan. Dat zijn highspeed deegmixers en worden naast toastbrood ook steeds meer beschikbaar voor broodtypen, zoals kleinbrood, cake en pizza's. Voor pizza- en baguettelijnen heeft Kaak extruders die deeg op gewicht afsnijden voor zowel pizza's, deegbolletjes en geëxtrudeerd deeg als plakken die worden gestanst uit vlakdeeg. Ook werkt Kaak aan een gepatenteerde lijn die 12.000 premium baguettes per uur bakt.

Internet of Things

Behalve specifieke bakkerijtechnologie omarmt Kaak ook meer generieke technologieën. “Sinds twee jaar zetten we vol in op eigen robotica”, zegt Van der Borg. Internet of Things-toepassingen hebben inmiddels ook hun intrede gedaan. Uit procesdata is af te leiden of een bepaald aspect tot meer knelpunten leidt dan gemiddeld. Vervolgens kunnen de ontwikkelaars dat gericht aanpakken om de lijnen nog betrouwbaarder en efficiënter te maken. De procesdata zijn daarbij van de klant, de queries en de intelligentie van Kaak.

3D-metaalprinten

Ook was De Kaak Group jarenlang participant in AddLab, dat met de hightech toeleveranciers in de regio Eindhoven een metaalprinter ontwikkelde. Dat leidde tot het huidige Additive Industries in Eindhoven. Van der Borg: “Onze R&D was al vroeg geïnteresseerd in metaalprinten, onder andere omdat geprinte roestvaststalen onderdelen dertig procent sterker zijn dan gegoten of gewalste exemplaren en er geen afval ontstaat. Het product is sterker, hygiënischer en goedkoper.” Toen de afnemer van een van de eerste machines wegviel, kocht Kaak Group hem. Zo beschikte het bedrijf als launching customer de laatste anderhalf jaar over een grote metaalprinter.

Vandaar dat Dochterbedrijf K3D bezig is om de 3D-metaalprintactiviteiten groot te maken. “K3D heeft plannen om ook in de buurt van verschillende Kaak-productielocaties metaalprinters te gaan exploiteren” aldus Van der Borg.

Wil je meer lezen over de machines van Kaakgroep? In het eerste nummer van het vakblad EVMI lees je het volledige artikel. Nog geen abonnement? Abonneer nu via: www.evmi.nl/abonneren.

Altijd op de hoogte blijven?