Heineken: bier wordt duurder

22 februari 2007

AMSTERDAM - Bier zal door stijgende grondstoffen- en energieprijzen duurder worden. Dat verklaarde Heineken gisteren bij de presentatie van haar jaarcijfers.

Heineken gaf vorig jaar ruwweg 2,2 miljard euro uit aan grondstoffen als water, gerst, maïs en verpakkingen. Dat betekende een stijging met 9,6 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Het afgelopen jaar stegen de kosten voor water en energie voor het bedrijf al met 18 procent. De transportkosten gingen door de hogere benzineprijs eveneens omhoog.

Granen en mais waren het afgelopen jaar allerminst goedkoop. ‘Vorig jaar zijn oogsten mislukt in Australië', aldus bestuursvoorzitter Jean-François van Boxmeer. ‘Daar komt bij dat er steeds meer van deze producten worden gebruikt voor biobrandstoffen. Daardoor blijft er structurele druk op de prijs. Het is ook moeilijk te voorspellen hoe dit zich ontwikkelt.’

Voor 2007 verwacht de onderneming dat de kosten voor dergelijke grondstoffen met ongeveer 8 procent stijgen. Maar dat leidt vooralsnog niet tot forse prijsstijgingen van een biertje in de kroeg, omdat deze kosten ongeveer 20 procent van het totaal uitmaken. ‘Consumenten gaan het uiteindelijk wel merken.’

Lees ook:
Light doet Heineken goed (21 februari 2007)

'Gersttekort drukt resultaten bierbrouwer' (25 januari 2007)

Altijd op de hoogte blijven?