Heineken investeert 101 miljoen in Mouterij Albert

18 juli 2023 Redactie BeverageNL Pixabay

Heineken investeert 101 miljoen in verduurzaming en een nieuwe drooginstallatie voor Mouterij Albert in het Belgische Puurs. Hiermee stijgt de productie van de mouterij van 275.000 ton naar 375.000 ton. Goed voor 10 miljard pilsjes.

Vrijdag 14 juli vond de opening van de nieuwe, vierde drooginstallatie plaats. Deze bestaat uit een hal met een tientallen meters brede kuip waarin vochtig ontkiemd graan bij 80 °C wordt gedroogd. Het proces is volledig geautomatiseerd. Desondanks komen er zes arbeidsplaatsen bij, waarmee het aantal werknemers stijgt naar 60 mensen.

Verduurzaming

De nieuwe drooginstallatie vermeerdert niet alleen de productiecapaciteit met een derde, ook moet deze bijdragen om de mouterij in 2027 klimaatneutraal te maken. De locatie gebruikt nu nog reguliere elektriciteit en gas, maar gaat volledig over op groene stroom en restwarmte. Er blijft alleen een biogasinstallatie staan voor noodgevallen, vertelt fabrieksdirecteur Edwin Zuidema aan De Tijd. De groene elektriciteit komt grotendeels uit de zonneparken van Heineken in Italië en de windparken in Finland.

Mouterij Albert

Bierbrouwerijgroep Heineken produceert zelf de mout voor 20 procent van het bier. Dit gebeurt in negen mouterijen. Mouterij Albert is de grootste mouterij van Heineken. Vanaf deze locatie voorziet de brouwerijgroep 70 brouwerijen in 32 landen van mout.

Bron: De Tijd / Nieuwsblad

Dit artikel verscheen eerder op: BeverageNL

Altijd op de hoogte blijven?