Heineken trekt zich terug uit Rusland

29 maart 2022
Foto: Pixabay

Heineken trekt zich volledig terug uit Rusland. “We zijn geschokt en diep bedroefd over de verloop en intensivering van de oorlog in de Oekraïne”, staat te lezen in een verklaring op de website van de bierbrouwer.

Eerder stopte de bierbrouwer al met de productie en verkoop van het merk Heineken in Rusland en stopte de investeringen en export. Wel bleef het bedrijf lokale bieren produceren en ging ook de verkoop van Affligem en Amstel door. De druk om met alle activiteiten te stoppen nam de afgelopen weken toe, onder andere door beleggersvereniging VEB.

Maandag 29 maart maakte Heineken bekend dat het bedrijf zich terugtrekt uit Rusland. “We concluderen dat onze activiteiten in Rusland niet langer duurzaam en levensvatbaar zijn in de huidige situatie. Daarom hebben we besloten het land te verlaten.”

Afschrijving van 400 miljoen

Het vertrek uit Rusland betekent een afschrijving van 400 miljoen voor Heineken. Heineken wil de Russische activiteiten op een “ordentelijke manier en volgens de internationale wet” overdragen aan een nieuwe eigenaar. De bierbrouwer betaalt de 1800 werknemers in Rusland tot eind 2022 door.

Heineken is niet de enige bierbrouwer die zich terugtrekt uit Rusland. Ook de Deense bierbrouwer Carlsberg maakt bekend te stoppen met de activiteiten in Rusland. Een ingrijpende beslissing meldt het FD. “Carslberg haalt met 8400 medewerkers en acht brouwerijen 10% van zijn omzet uit Rusland, waar het 27% van de biermarkt in handen heeft.”

Bron: Heineken / FD

Dit artikel verscheen eerder op: BeverageNL

Altijd op de hoogte blijven?