Heinz, Bavaria en Mars starten binnenvaartdienst

9 januari 2013

DELFT - Bavaria, Heinz en Mars gaan komend jaar meer producten over water vervoeren. Vanuit de nieuwe containerterminal in Cuijk werden containers per binnenvaartschip naar Rotterdam gebracht.

Containers met ketchupflessen zullen in 2013 jaarlijks 10.000 vrachtautobewegingen op de drukke A15-snelweg schelen, stelt Connekt.

Vanaf deze week zullen ook jaarlijks 3400 containers met Marsrepen (vanuit Veghel) en Bavariaflessen (vanuit Lieshout) per binnenvaartschip vanuit de containerterminal in Veghel naar Rotterdam varen.

Op de foto zwaaien de 3 voedingsmiddelenproducenten, vanaf het eerste schip dat 7 januari vanuit Cuijk naar Rotterdam vertrok.

Duurzaam alternatief

Goederenvervoer per binnenvaartschip kan een duurzaam alternatief zijn voor goederenvervoer over de vaak overvolle Nederlandse wegen.

Connekt spreekt bij de eerste afvaart van een trend in samenwerken door continentale goederenstromen te bundelen en zo binnenvaartconcepten (Lean and Green Barge) mogelijk te maken.

Na een succesvolle pilot begin 2012 maakten diverse fabrikanten bekend een deel van hun goederenstromen via het water in plaats van over de weg te willen vervoeren. Behalve Heinz, Bavaria en Mars wil ook Aviko zich hiervoor inzetten.

Lean and Green, bedoeld om in een periode van 5 jaar tijd minimaal 20 procent CO2-reductie te behalen, wordt uitgevoerd door Connekt. Voor het opzetten van de routes (lanes) voor de Lean and Green Barge wordt nauw samengewerkt met The Blue Road van het Bureau Voorlichting Binnenvaart.

Informatiebijeenkomst

Om tot een verdere bundeling van goederenstromen te komen, kunnen bedrijven uit de regio Cuijk informatie krijgen tijdens een eerste openbare Regiobijeenkomst Lean and Green Barge over de nieuwe lane over water. Hierop kunnen zij in navolging van Heinz, Bavaria en Mars inhaken. De bijeenkomst in Cuijk is op 30 januari.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?