Hessing Supervers opent duurzame versfabriek

21 juli 2023 Redactie Food Groendus

Hessing Supervers verwerkt voortaan verse groenten en fruit op zelfopgewekte groene energie. In samenwerking met Groendus opent Hessing een nieuwe fabriek in Greenport Venlo met 11.988 zonnepanelen en ijswatersilo's voor energiebuffering.

De nieuwe fabriek ligt in een netcongestiegebied waar teruglevering aan het elektriciteitsnet absoluut verboden is. Het is zeldzaam dat een zonne-energiecentrale van deze omvang wordt gerealiseerd in een dergelijke regio. Met een geïnstalleerd vermogen van 5.300 kilowattpiek (kWp) op zo’n 50.000 vierkante meter vormde dit een interessante uitdaging voor Groendus.

IJswatersilo’s

De productielijnen in de fabriek verbruiken een groot gedeelte van de opgewekte zonne-energie gelijktijdig. Het overige deel mag niet aan het net teruggeleverd worden en moet dus ook voor eigen processen benut worden.  Gunnar Larsen, senior projectontwikkelaar bij Groendus: “Het verwerken en opslaan van groente en fruit gebeurt bij Hessing onder lage temperaturen om alles vers te houden. De kwaliteit van het product is van levensbelang voor bedrijven in de voedsel sector. Dus wordt er doorlopend gekoeld, wat voor een grote energievraag zorgt.”

Hessing gebruikt onder andere twee ijswatersilo’s voor het koelen van groente en fruit. “Het voordeel van koelen met ijswater is dat het koelproces veel sneller en efficiënter verloopt dan met andere technieken. En de silo’s hebben nóg een handige functie: je kunt er beschikbare overtollige zonne-energie in bufferen. De zonne-energie kan één op één omgezet worden in koeling zodra teruglevering aan het net dreigt. Dat maakt de ijswatersilo’s praktische instrumenten voor efficiënte energiesturing en congestiemanagement.”

Fabriek van de toekomst

Hessing werkt al sinds 2018 aan het ontwikkelen van de fabriek van de toekomst. “Nieuwbouw bleek voor ons de beste keuze om de continuïteit van de productie te waarborgen en toekomstige productinnovaties te verwerken. Onze wens was een omgeving waar we verse groenten en fruit snijden, wassen, drogen en verpakken” vertelt Michel van Rijswijck, directievoerder Hessing Supervers. “Dankzij de samenwerking met Groendus voldoen we nu aan de laatste duurzaamheidsnormen en heeft de fabriek het BREEAM-certificaat ‘Very Good’ gekregen. Hessing heeft daardoor de duurzaamste versfabriek van Europa.”

Toen de onverwachte prijsstijgingen vorig jaar bijna roet in het eten dreigden te gooien, hielden zowel Hessing als Groendus het hoofd koel. Larsen: “We zagen dat iedereen in Europa hier tegenaan liep. Het was een nieuwe werkelijkheid die we samen goed doorspraken en pragmatisch aanpakten. Daardoor hebben we dit mooie resultaat, waar vanaf nu de vruchten van geplukt (en verwerkt) worden.”

De eerste productie in de nieuwe fabriek is inmiddels gestart. In de komende maanden verhuizen, vanuit de andere locaties van Hessing, nog meer machines naar de nieuwe fabriek in Greenport Venlo. De verhuizing is in de loop van 2024 rond. Dan gebruikt Hessing al hun zelfopgewekte stroom voor het verwerken van verse groente en fruit.

Altijd op de hoogte blijven?