Hoogesteger komt met Micro Pulse sap

22 mei 2012

ZWANENBURG – Hoogesteger komt met een Europese primeur: sappen en smoothies die dankzij een Fresh Micro Pulse-behandeling 21 dagen houdbaar zijn.

De producent van versgeperste vruchtensappen en smooties ontwikkelde de Fresh Micro Pulse-behandeling in samenwerking met Wageningen UR Food & Biobased Research.

De nieuwe, milde conserveringstechnologie is gebaseerd op PEF (Pulsed Electric Field), verduidelijkt general manager Michiel van ’t Hek van Hoogesteger tegen evmi.nl.

Minimale opwarming

"De sappen worden met minimale opwarming geconserveerd, zodat micro-organismen als gisten en schimmels geïnactiveerd worden. Ook wordt het daarna sneller teruggekoeld."

Hierdoor blijven de sappen tot 21 dagen houdbaar, terwijl tevens de verse producteigenschappen, zoals smaak, geur, kleur en voedingswaarde, volledig behouden blijven.

Het is, volgens Hoogesteger, de eerste van dergelijke behandelingen die is toegelaten op de Europese markt.

Expansie naar buitenland

“Nu onze sappen 21 dagen houdbaar zijn, kunnen onze klanten veel besparen op afboekingen – goed voor financiën én het milieu – en hebben ze meer flexibiliteit in inkoop, opslag en distributie en logistiek”, stelt Van ’t Hek.

De verlengde houdbaarheid biedt volgens hem tevens mogelijkheden om “de kansrijke verscategorie te benutten voor expansie op de Europese markt”.

Micro Pulse is overigens wat anders dan PurePulse waar evmi eerder over schreef. Wel is de basis (PEF) volgens Van 't Hek enigszins hetzelfde. Het verschilt volgens hem in het voor- en natraject.

Bovendien merkt Van 't Hek op dat Hoogesteger werkt met verse vruchten en niet met concentraten en purees.

Foodservicekanaal

De 21-dagen sappen worden in Nederland vooral in het foodservicekanaal en de groothandel verkocht. In de Nederlandse supermarkten komt het volgens hem niet. "Daar is een hogere doorloopsnelheid, dus is het daar niet nodig." 

Hoogesteger, sinds 1985 producent van verse vruchtensappen en smoothies, is onderdeel van de Jamaica Producers Group, een verzameling agrobedrijven met onder meer eigen tropisch fruit-plantages.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?