'Houd bij recall de regie in handen'

18 juni 2014

UTRECHT - Voedingsmiddelenbedrijven moeten ervoor zorgen dat ze bij voedselincidenten zelf aan het stuur blijven. Als ze niet tijdig en adequaat handelen, neemt de NVWA de regie over. Dat kan ervoor zorgen dat (meer) reputatieschade ontstaat.

Dat adviseerde Peter van den Broek, advocaat bij Kennedy van der Laan en onder meer betrokken bij aansprakelijkheidskwesties, op het symposium Product recall in de foodsector, dinsdag 17 juni in Utrecht.

Van den Broek constateert dat er 2 soorten bedrijven zijn: de ondernemingen die bij een incident hun verantwoordelijkheid nemen en de bedrijven die dat niet doen en daarmee duidelijk maken dat ze hun klanten en de consument eigenlijk niet zo belangrijk vinden.

De NVWA heeft als beleid 'zacht waar het kan en hard waar het moet', legde Van den Broek uit. Als een bedrijf de zaken niet op orde heeft, neemt de NVWA bij een voedselincident het roer over. "De NVWA schuwt daarbij de media niet, ook omdat zij zelf bekritiseerd is omdat ze er niet bovenop zaten." Hij noemt die ontwikkeling "eng".

Een voorbeeld van een bedrijf waar de NVWA ingreep is Van Hattem. Toen het vleesbedrijf de tracering niet op orde bleek te hebben, moest het bedrijf veel meer terughalen dan aanvankelijk de bedoeling was.

Meldwijzer

Van den Broek ging verder in op de meldplicht van voedselincidenten en de verschillen tussen schadelijke levensmiddelen en ongeschikte levensmiddelen. In het eerste geval moet altijd melding gedaan worden bij de NVWA, ook als het voedingsmiddel nog in eigen beheer is. Bij ongeschikte levensmiddelen is dat afhankelijk van de vraag wie in de keten het product in beheer heeft, wie de eerst verantwoordelijke in de keten in Nederland is en of het een private label product is.

De NVWA heeft 15 mei 2014 een nieuwe versie gepubliceerd van de Meldwijzer onveilige levensmiddelen, een beslisboom die duidelijk maakt wanneer een incident gemeld moet worden en wanneer niet.

Het is niet altijd duidelijk of er meldingsplicht is, te meer omdat vroegtijdig gemeld moet worden, terwijl dan vaak nog niet alle feiten bekend zijn. Van den Broek pleit ervoor de NVWA om advies te vragen en om er externe voedselveiligheidsdeskundigen bij te halen.

Om de schade bij een voedselincident te beperken ziet hij verder een grote rol weggelegd voor een goede communicatie.

Een artikel over het symposium is te lezen in EVMI 5, van 5 augustus 2014.

Inhoud en e-paper (voor abonnees is het hele magazine beschikbaar, voor niet-abonnees slechts enkele pagina’s).

Lees ook:

AH gaat discussie aan om voedselvertrouwen te vergroten (16 juni 2014)

Britse baby’s ziek door ziekenhuisvoeding (6 juni 2014) 

Recall instant noodles (31 maart 2014)

       

Altijd op de hoogte blijven?