Huishouden kan al snel 20 procent minder verspillen

10 april 2013

WAGENINGEN - Huishoudens die een afvaldagboek bijhouden en actief gestimuleerd worden om minder te verspillen, kunnen hun voedselverspilling binnen 3 weken met gemiddeld 20 procent omlaag brengen.

Dat blijkt uit een proef met Food Battles in Apeldoorn, Lochem, Brummen en Eerbeek.

Tijdens de Food Battle die 3 weken duurde, hielden 62 huishoudens (150 volwassenen en 55 kinderen) dagelijks bij hoeveel voedsel ze weggooiden.

Verdere werden in lokale supermarkten concrete tips verstrekt om voedselverspilling te voorkomen. Zo werden deelnemers geholpen om hun koop-, kook- en bewaargedrag aan te passen.

THT-datum

Een van de tips was dat de THT-datum op een product een door de fabrikant afgegeven kwaliteitsgarantie is, en dus géén uiterste datum waarna het product niet langer meer veilig gebruikt zou kunnen worden.

Ook kregen ze advies over het maken van boodschappenlijstjes, het bepalen van portiegrootten van maaltijden, de beste plek om het voedsel te bewaren en wat te doen met restjes.

Veel huishoudens gaven vooraf aan zich bewust te zijn van hun voedselverspilling. Toch bleek een besparing van gemiddeld 20 procent in 3 weken tijd nog mogelijk.

Te veel koken

De belangrijkste bron van voedselverspilling was te veel koken. Door kliekjes te bewaren in plaats van weg te gooien, zou bijna 4 procent minder voedsel verspild kunnen worden.

Het idee van de Food Battles kwam van afvalbeheerbedrijf Berkel Milieu & Circulus uit Apeldoorn, en van Food & Biobased Research, onderdeel van Wageningen UR.

De Food Battle is uitgevoerd in samenwerking met Albert Heijn in Lochem en Apeldoorn, C1000 en Coop Supermarkten in Apeldoorn en Jumbo in Brummen en Eerbeek.

Het initiatief werd gesteund door het ministerie van Infrastructuur & Milieu, Rijkswaterstaat Leefomgeving, het ministerie van Economische Zaken, GreenCook, Rabobank Graafschap-Noord, de provincie Gelderland en Elan expertisecentrum.

Eindrapportage

Meer resultaten uit de Food Battle worden op 11 april door Wageningen UR gepresenteerd op het Gemeentelijk Afval Congres in Amersfoort. De eindrapportage van de Foot Battles staat vanaf dan bij het persbericht.

 De onderzoekers zijn van plan in de toekomst meer Food Battles op te starten, in binnen- en buitenland.

Lees ook:

 

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over verspilling

Altijd op de hoogte blijven?