Beeld: Micheile Henderson via Unsplash

EU-project Power4Bio ontwikkelde de Bioeconomy Strategy Accelator Toolkit, waarmee regio's stap-voor-stap een strategie opzetten voor de ontwikkeling van de regionale bio-economie.

De methode van de Bioeconomy Strategy Accelator Toolkit is gebaseerd op strategieën die 10 Europese regio’s als onderdeel van Power4Bio hebben ontwikkeld. Om precies te zijn bevat de toolkit 30 downloadbare documenten voor regionale beleidsmakers, waarmee ze in vier stappen tot een strategie komen.

Wageningen University & Research (WUR) is een van de vijf Europese kennisinstellingen binnen Power4Bio. Volgens Martien van den Oever, projectleider van Wageningen Food & Biobased Research, begint strategieontwikkeling met het analyseren van de potentie die al regionaal aanwezig is. In het persbericht van WUR legt hij uit: “Welke grondstoffen zijn bijvoorbeeld al beschikbaar, welke industrie is er en hoe zit het met de infrastructuur? Vervolgens heb je een netwerk met alle belanghebbenden die een rol kunnen spelen in de bio-economie. De volgende stap is om samen met stakeholders een visie op de regionale bio-economie te ontwikkelen. In de laatste stap ontwikkel je de regionale strategie, inclusief een routekaart om die strategie te implementeren. De toolkit ondersteunt regio’s in alle vier de stappen.”

Daarnaast bevat de toolkit een catalogus met 35 ideeën om reststromen uit de agrofoodindustrie om te zetten in voedsel, veevoer, chemicaliën, materialen en energie. “Deze voorbeelden dienen als inspiratie voor beleidsmakers om in hun eigen regio op zoek te gaan naar kansen”, zegt Van den Oever. “Van alle voorbeelden is ten minste op pilotniveau aangetoond dat ze succesvol zijn.” 

De toolkit geeft regio's houvast bij de start, maar daarna moeten ze zelf de vertaalslag maken naar concrete waardeketens om regionale grondstoffen middels technologieën om te zetten in hoogwaardige toepassingen. Van den Oever: “Uiteindelijk gaat het erom dat je weet hoe je reststromen moet omzetten zodat de volgende schakel in de keten er wat mee kan. En dat is precies waar wij veel verstand van hebben. Wij helpen regio’s daar dan ook graag bij.” 

Kijk op de website van Bioeconomy Strategy Accelator Toolkit voor meer informatie.

Altijd op de hoogte blijven?