Inflatie stijgt met bijna 10 procent in maart

7 april 2022 Redactie Food
Foto: Unsplash

Alles wordt duurder. Voedsel, energie, benzine. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek steeg inflatie maart 2022 naar 9,7 procent. In februari was dit nog 6,2 procent. Alleen in april 1976 lag de inflatie hoger.

De belangrijkste oorzaak van de inflatie is volgens het CBS de hoge energieprijs. De prijzen voor elektriciteit, gas en stadverwarming waren maart  157 procent meer dan van vorig jaar. Februari 2022 was nog 77 procent.

Daarnaast spelen ook de stijgende brandstofprijzen een rol. Deze stegen met 36,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Aan de pomp steeg de gemiddelde prijs van een liter Euro 95 van 2,05 maart in februari naar 2,29 euro in maart. Diesel ging van 1,74 euro naar 2,12 euro.

En tot slot stegen ook de prijzen van voedingsmiddelen, met name van vlees en groente. In maart betaalden consumenten 6,2 procent meer voor voedingsmiddelen ten op zichte van 2021. In februari was dit nog 4,9 procent.

Ter compensatie van de hoge inflatie verlaagde de regering vanaf 1 april de accijns op brandstofmet 17 cent per liter benzine en 11 cent per liter diesel. Deze accijnsverlaging duurt in elk geval tot het einde van het jaar. Voor consumenten met een laag inkomen is er ook compensatie voor de energiemaatregelen.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?