Innovatieve zuivelverwerking direct op het melkveebedrijf

30 augustus 2018

Lely presenteerde op 29 augustus de Lely Orbiter, een innovatief systeem voor zuivelverwerking direct op het melkveebedrijf. De Dobbelhoeve uit Udenhout introduceerde een nieuw melkproduct: Mijn Melk. Pure melk, traceerbaar tot vier koeienfamilies op de boerderij.

“Het nieuwe Lely-Orbiter-systeem biedt melkveehouders een slimme manier om eerlijke, directe en pure zuivelproducten te produceren en de waarde van hun melk te verhogen.” Alexander van der Lely, CEO van Lely, introduceerde het nieuwe melkverwerkingssysteem tijdens het Yellow Revolution-evenement in Udenhout. De Lely Orbiter bottelt de melk rechtsreeks vanaf de melkrobots. De verwerking gebeurt direct op het melkveebedrijf en is dus veel sneller. Er worden een aantal schakels uit de keten gehaald, waardoor de afstand van koe tot consument korter is.

Separate verwerking naar koeienfamilie

Het automatische verwerkingssysteem is 24 uur per dag, 7 dagen per week actief en voldoet aan de hoogste voedselveiligheidseisen. Maar wat dit systeem vooral bijzonder maakt, is dat de melk van kleine groepen koeien separaat kan worden verwerkt. Consumenten kunnen de melkproducten traceren naar specifieke koeienfamilies. Melkveehouder Guus van Roessel draaide een half jaar proef met het systeem. “Direct na het melken pasteuriseren en verpakken we de melk op de boerderij. Door de directe verwerking is de melk verser dan vers.”

Nieuw product: Mijn Melk

De Dobbelhoeve introduceert een nieuw product: Mijn Melk. Op de fles staat niet alleen de datum waarop de zuivel gemolken en gebotteld is, maar ook van welke van de vier koeienfamilies de melk afkomstig is: van Aukje, Kitty, Cootje of Moevchen. Consumenten kunnen via een webcam op www.mijnmelk.nl zien hoe de koeien op De Dobbelhoeve gemolken worden. De melk wordt niet alleen op de biologische boerderij in Udenhout verkocht, maar is vanaf 9 september 2018 ook verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Meer over de Lely Orbiter en De Dobbelhoeve leest u in het aankomende nummer van EVMI. EVMI 6-2018 verschijnt op 2 oktober. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

Altijd op de hoogte blijven?