'Insecten moeten mainstream worden'

17 april 2012
[gallery]            

WAGENINGEN - De Wageningse hoogleraar entomologie Marcel Dicke heeft dinsdagmiddag het eerste exemplaar van 'Het insectenkookboek' aangeboden aan prof. Louise Fresco. Het uiteindelijke doel is dat het heel normaal wordt om insecten te eten.

Dicke moest bekennen dat Fresco, voormalig assistent director-general bij de wereldvoedselorganisatie FAO, niet het eerste exemplaar kreeg. Die was namelijk eerder die dag in Wassenaar uitgereikt aan prinses Máxima. "Daarmee hebben we er een nieuwe ambassadrice bij", aldus Dicke.

Fresco gaf aan het kookboek een eenvoudig en briljant idee te vinden om het eten van insecten geaccepteerd te krijgen. Insecten kunnen een bijdrage leveren tegen de schaarste aan eiwitten. "Mensen hebben 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig - tenzij je een marathonloper bent. Dat zijn heel veel eiwitten nu we met 7 miljard mensen zijn."

Ze rekende voor dat 3,5 miljard mensen te weinig of verkeerde voeding binnenkrijgen en noemde 3 strategieën om consumenten aan de insecten te krijgen. De eerste is om het eten van insecten te promoten bij de stedelijke bevolking in armere landen. De tweede en belangrijkste is om de voedingsmiddelenindustrie zover te krijgen dat ze een deel van het vlees in verwerkte producten, zoals sauzen en pizza's, vervangen door insecteneiwitten. "Dertig procent van de eiwitten van vlees kunnen worden vervangen door plantaardige of insecteneiwitten zonder dat de consument dat merkt."

De laatste reden is om insecten te presenteren als delicatesse.

  • Het insectenkookboek
  • Uitgeverij Atlas, 192 pagina's, verkrijgbaar in de boekhandel, prijs: € 24,95, ISBN: 978 90 450 2031 0

Een artikel over het insectenkookboek is te lezen in EVMI 4 van 18 mei 2012.

Altijd op de hoogte blijven?