Huidige Europese wetgeving is niet berekend op de specifieke eigenschappen van eiwitten op basis van insecten. Dit gebrek aan juridische zekerheid ondermijnt investeringen en productieplannen van bedrijven en beperkt de beschikbaarheid ervan voor humane voeding en diervoeder.
Dat vinden insectenproducenten uit Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zuid-Afrika. Zij presenteerden eerder deze week in Brussel formeel hun Internationale Platform van Insecten voor Voedsel en Voeder (IPIFF).
IPIFF stelt dat de Europese wetgeving moet worden aangepast om insecten toe te laten als duurzame en innovatieve bron van dierlijke eiwitten. Dat maakt de weg vrij om het te kunnen aanbieden aan boeren, foodbedrijven en consumenten in de EU.
Enorm potentieel
Binnen de EU produceren insectenkwekers nu vooral voeders voor huisdieren. Het potentieel voor insectenmeel is echter enorm, vooral als voeder voor de aquacultuur.
De vereniging wil dat de Europese voedselwetgeving mogelijk maakt dat insectenproducten die voor 100 procent zijn ontwikkeld op basis van plantaardige substraten, gebruikt kunnen worden als eiwitbronnen voor aquacultuur, kip en varkens.
Strenge procedures
“Productietechnieken die recentelijk zijn ontwikkeld, worden op industriële schaal door bedrijven toegepast die voldoen aan strenge procedures voor risicobeheer”, stelt IPIFF’s vice-president Tarique Arsiwalla van het Nederlandse Protix (visvoer).
Daarmee kunnen producten op basis van insecten volgens hem voldoen aan de hoogste EU-standaarden op het gebied van food- & feedsafety en dus prima gebruikt worden in nutritionele en functionele toepassingen, tegen concurrerende prijzen.
IPIFF is op 13 april opgericht. De vereniging staat open voor nieuwe leden uit de voedsel- en voederketen.
Lees ook:
EVMI achtergrond & analyse – Verduurzaming voeding
(premium)
- Insecten net zo geschikt als conventionele productiedieren (8 januari 2015)
- Jumbo landelijk met insectenproducten (5 januari 2015)
- ‘Samen insecten promoten' (2 december 2014)