Internationale norm over de telling van sulfiet-reducerende Clostridium spp. gepubliceerd

22 februari 2023 Redactie Food

Nederland is nauw betrokken bij het opstellen van internationale normen voor microbiologisch onderzoek in de agrofoodsector. Recentelijk is de internationale norm gepubliceerd om het aantal sulfiet-reducerende Clostridium spp. te bepalen. Zo is een besmetting met sulfiet-reducerende Clostridium spp. bij de productie van bijvoorbeeld voedingsmiddelen te signaleren.

Microbiology of the food chain – Horizontal method for the detection and enumeration of Clostridium spp. – Part 1: Enumeration of sulfite-reducing Clostridium spp. by colony-count technique’ specificeert de horizontale methode voor de telling van sulfiet-reducerende Clostridium spp. in voedingsmiddelen, diervoeder en omgevingsmonsters. Het maakt gebruik van de telplaattechniek. NEN-EN-ISO 15213-1:2023 is het eerste deel in deze normenreeks. De andere delen worden in het komende jaar gepubliceerd en zijn:

  • Part 2: Enumeration of Clostridium perfringens by colony-count technique;
  • Part 3: Detection of Clostridium perfringens.

Bepalen van Clostridium spp.
Sulfiet-reducerende Clostridium spp. zijn anaerobe, grampositieve, sporenvormende, staafvormige bacteriën waarvan sommige soorten voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Clostridium spp. wordt ook wel gebruikt als microbiële (hygiëne)indicator van een besmetting met Clostridium bij de productie van voedingsmiddelen. Hiermee is bijvoorbeeld een mogelijke slechte hygiëne tijdens het productieproces aan te tonen en vervolgens te verhelpen. Om na te gaan of een mogelijke besmetting op meerdere plaatsen voorkomt, wordt er in deze norm naar verschillende categorieën gekeken zoals voedingsmiddelen, diervoeder en omgevingsmonsters.

Meepraten over de inhoud van normen?
Wilt u als belanghebbende betrokken zijn bij vergelijkbare normontwikkelingstrajecten, wordt dan lid van de normcommissie ‘Microbiologie van de voedselketen’. Dit is een breed platform waarin vertegenwoordigers uit de private sector, wetenschap en overheid elkaar ontmoeten en inhoudelijke afspraken maken over normen. Deze normcommissie verzorgt alle inbreng vanuit Nederland in de internationale commissie: ISO/TC 34/SC 9 ‘Food products – Microbiology’.

Meer informatie op NEN.nl

 

Altijd op de hoogte blijven?