Junkfood verslavend als drugs

31 maart 2010

FLORIDA - Junkfood is verslavend als drugs. Ratten die uitsluitend voeding als cake en worsten gevoerd kregen, gingen liever dood dan dat ze overstapten op gezonde voeding.

Dat blijkt uit een studie van het Scripps Research Institute in Florida, dat drie jaar geduurd heeft, meldt de Belgische krant Express.

Hoe meer ongezonde voeding de ratten aten, hoe meer wijzigingen zich voordeden in het brein. Ze moesten ook steeds meer van deze voeding tot zich nemen om eenzelfde mate van voldoening te krijgen.

Zelfde breinpatroon
Volgens de onderzoekers, onder leiding van professor Paul Kenny, raakten de ratten verslaafd aan dit slechte dieet, zoals mensen verslaafd raken aan drugs. De veranderingen in het breinpatroon van de ratten waren dezelfde als die van ratten die cocaïne en heroïne toegediend hadden gekregen.

Tijdens het experiment mochten ratten ongelimiteerd eten van ongezonde voeding, zoals kaas, vette vleeswaren, cakes en chocoladesnacks. Al snel begonnen ze tekenen van verslaving te vertonen.

Gezonde alternatieven
Wanneer de ongezonde voeding werd vervangen door gezonde alternatieven, zoals sla, weigerden ze dit te eten; zelfs als ze niets anders voorgeschoteld kregen. Dit maakt volgens de onderzoekers duidelijk in welke mate ze verslaafd waren geraakt.

De onderzoekers concluderen dat verslaving aan junkfood leidt tot te veel eten en dus tot zwaarlijvigheid. De studie geeft volgens Kenny het meest overtuigende bewijs tot nu toe dat drugsverslaving en zwaarlijvigheid gebaseerd zijn op dezelfde neurobiologische mechanismen.

Lees ook:
Word je van fastfood echt dom? (27 mei 2009)

Eetgewoonten moeilijk te veranderen (5 februari 2009)

'Dieet heeft invloed op ADHD' (8 juli 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over junkfood

Altijd op de hoogte blijven?