Kaashandel schuldig aan fraude

9 juni 2015

De kaashandel uit Veenendaal die structureel de THT-datum op voorverpakte zuivel aanpaste, is veroordeeld tot een boete van 90.000 euro. De 4 bestuurders kregen ook elk een boete en werkstraffen en een tussenhandelaar kreeg een geldboete.

Er was een ton boete geëist. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelde de verdachten en het bedrijf onder andere voor valsheid in geschrifte.

Medewerkers van de kaashandel veranderden de tenminste-houdbaar-tot-datum van de producten door een sticker over de oude datum te plakken, of door de oude datum met thinner of aceton weg te poetsen en er een nieuwe datum op te zetten.

Eén van de bestuurders besliste of de THT-datum werd verlengd, maar ook de andere bestuurders waren op de hoogte van deze gang van zaken, oordeelde de rechter. De producten werden niet eerst, zoals wettelijk vereist, in een laboratorium getest.

Tegen lagere prijs

De kaashandel verkocht de producten vervolgens voor een lagere prijs dan gebruikelijk aan tussenhandelaren die eveneens op de hoogte waren van het omkatten.

Naast valsheid in geschrifte, is ook de Warenwet overtreden en handelden de verdachten in strijd met de Gezondheids - en Welzijnswet door bedorven kaas tussen goede kaas te bewaren, stelde rechtbank Midden-Nederland.

Door te frauderen met de datums op gekoelde kaasproducten, hebben de verdachten ook het risico genomen dat ze bedorven producten op de markt zouden brengen, oordeelde de rechtbank.

Gezondheidsrisico

Het ongeoorloofd wijzigen van de THT-data is, volgens de rechtbank, dus niet alleen een misleiding van de consument, maar kan ook een gezondheidsrisico met zich brengen.

De kaashandel kreeg behalve de geldboete van 90.000 euro ook een geheel voorwaardelijke stillegging van 6 maanden. Dit betekent dat als het bedrijf de komende 3 jaar nog een keer de fout in gaat, het bedrijf een half jaar moet sluiten.

De vier bestuurders kregen elk een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand, een werkstraf van 120 uur en een geldboete van 6000 euro. Een tussenhandelaar is veroordeeld tot een geldboete van 3000 euro, waarvan 2000 euro voorwaardelijk.

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Inspecties voedingsmiddelenbedrijven

(premium)

THT-fraude met kaas: ton boete geëist (21 mei 2015)

Altijd op de hoogte blijven?