Kabinet: statiegeld plastic fles verdwijnt toch

22 november 2012

DEN HAAG - Het kabinet houdt vast aan het afschaffen van statiegeld op plastic flessen. Dit heeft staatssecretaris Mansveld van Milieu in een brief aan de Tweede Kamer duidelijk gemaakt, meldt de NOS.

Afgelopen week ontstond hier verwarring over. PvdA-Kamerlid Fokke zei namelijk dat haar partij het statiegeld niet wilde afschaffen en juist wilde uitbreiden door het ook op kleine plastic flesjes in te voeren.

Er ontstond toen commotie bij het bedrijfsleven, juist omdat met het eerdere kabinet overeenstemming was bereikt over afschaffing van het statiegeld op PET-flessen vanaf 2014. Dit omdat inzameling van de flessen ingewikkeld en duur is.

PvdA-staatssecretaris Mansveld maakt nu duidelijk dat ondanks de PvdA-bezwaren, de afschaffing gewoon doorgaat. Er is "voldoende basis om een systeem van bekostiging van inzameling en hergebruik op te zetten", schrijft zij.

Volgens haar zijn met gemeenten inmiddels goede afspraken gemaakt. Het is de bedoeling dat de gemeenten zelf bepalen hoe ze hun plastic afval gaan inzamelen en hergebruiken.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?