Op Prinsjesdag kondigde het kabinet een pakket maatregelen aan voor ondersteuning van het mkb. De inhoud van dit pakket werd 3 november naar buiten gebracht. Tot en met 2027 trekt het kabinet jaarlijks 500 miljoen euro uit voor investeringen in het mkb.
Het pakket is gericht op behoud van liquiditeit in mkb-ondernemingen. Daarnaast moet het ondernemers ondersteunen die investeren in onder meer de verduurzaming van hun bedrijf.“Het kabinet heeft over de invulling van het pakket voor het mkb gesproken met de sociale partners MKB Nederland en VNO-NCW”, zegt Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscale zaken). “Daaruit kwam dat er met name behoefte is aan maatregelen die investeringen in het mkb aanjagen. Met dit pakket geven we de komende jaren een steun in de rug aan ondernemend Nederland.”
Het pakket
Het kabinet neemt de volgende maatregelen. Allereerst intensiveert het kabinet, zoals aangekondigd met Prinsjesdag, het budget voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA). Dit stimuleert ondernemers om ‘groen’ te investeren. Ten tweede wordt het aantrekkelijker gemaakt voor ondernemers om te investeren, omdat investeringen in nieuw aangewezen bedrijfsmiddelen in 2023 willekeurig mogen worden afgeschreven. Als derde stimuleert het pakket ondernemers om meer te innoveren; speur- en ontwikkelingswerk wordt goedkoper doordat de fiscale regeling WBSO geïndexeerd wordt.
Verder verhoogt het kabinet de werkkostenregeling (WKR), die werkgevers helpt onbelaste vergoedingen aan de werknemer te geven. Door de Aof-premie voor kleine werkgevers te verlagen worden de lasten op arbeid verlaagd. En met een tijdelijke verruiming van het lage inkomensvoordeel worden werkgevers tegemoet gekomen in de verhoging van het wettelijk minimumloon (Wml). En tot slot stelt het kabinet voor om de voorgenomen verhoging van het tarief in de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor bestelauto’s van ondernemers vanaf 2025 te schrappen.
Reactie MKB-Nederland en VNO-NCW
MKB-Nederland en VNO-NCW waarschuwden het kabinet de afgelopen periode voor de gevaren van de verhoging van de belastingdruk op het mkb. “We hebben daarom ook gevraagd om op verschillende punten de tariefverhogingen terug te nemen of meer te doen om investeringen en liquiditeit te ondersteunen. Helaas bleek niet meer mogelijk, maar met dit pakket ontstaan toch weer wat nieuwe lichtpunten voor het Nederlandse mkb.”
Bron: Rijksoverheid / MKB-Nederland