Kant-en-klare pizza’s te zout en te vet

6 juli 2015

Kant-en-klare pizza’s uit de supermarkt zijn vaak te zout en te vet. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Ook de lasagnes bevatten te veel verzadigd vet. Van de tien salami pizza’s en tien bakken lasagne bolognese die de Consumentenbond testte, scoorde geen enkele een voldoende.

Nauwelijks groente

De zoutste pizza’s bevatten maar liefst zeven gram zout, terwijl de aanbeveling is om op een hele dag hooguit zes gram zout te eten. Naast veel zout en veel ongezond vet, zit er ook nauwelijks groente op de pizza’s. Bovendien bevatten ze vaak veel calorieën, met uitschieters tot 1100 calorieën per pizza.

Verzadigd vet

In de lasagnes zitten dan wel minder calorieën, minder zout en veel meer groente, maar ook heel veel verzadigd vet. "Dit is te ‘danken’ aan het gehakt, de kaas en de bechamelsaus", aldus de Consumentenbond.

De minst ongezonde lasagne is een van de goedkoopste uit de test: de Aldi Mama Mancini bolognese. Deze bevat wat minder zout en vet, maar helaas ook weinig groente.

Verbetering Productsamenstelling

Consumentenbond constateerde eerder dat er hiaten in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling van de levensmiddelensector en het Ministerie van Volksgezondheid zaten. Sommige belangrijke productgroepen ontbreken. De bond spiegelt zich aan het Verenigd Koninkrijk. "In Groot-Brittannië gelden specifieke targets voor de hoeveelheid zout in kant- en klaarmaaltijden en pizza’s die om de paar jaar strenger worden."

De resultaten van het onderzoek zijn te vinden in de Consumentengids van juli/augustus.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?