Kennismiddag over Food Defense

7 februari 2013

BUNNIK - Food Defense wordt steeds belangrijker in de voedingsmiddelenindustrie. Précon Food Management houdt een kennismiddag over dit onderwerp, zodat bedrijven beschermd zijn tegen moedwillige besmettingen van hun producten.

Het moedwillig besmetten kan op velerlei manieren. “Denk aan de naalden in broodjes van Gate Gourmet, kwik in sinaasappels, maar ook bacteriologische besmettingen zijn niet ondenkbaar”, legt Matthijs Sels van Précon Food Management uit aan evmi.nl. Het kunnen zowel terroristische aanslagen zijn als wraakacties van ex-werknemers.

“Het Food Defense plan van een bedrijf is erop gericht de organisatie te beschermen tegen moedwillige besmettingen van het product”, aldus Sels.

Bedrijven moeten een gevaren- en risicoanalyse hebben waarin alle mogelijke gevaren in kaart zijn gebracht en waarbij maatregelen genomen zijn om deze gevaren tegen te gaan, stelt hij.

Antecedentenonderzoek

Het gaat volgens hem veel verder dan bijvoorbeeld het plaatsen van beveiligingscamera’s en een ingangscontrole aan de poort. “Te denken valt ook aan antecedentenonderzoek en vergaande maatregelen bij eventuele incidenten.”

In tegenstelling tot communicatie rondom voedselveiligheid, moeten bedrijven rond Food Defense juist níet alles communiceren rondom voorzorgsmaatregelen op dit vlak.

Dat Food Defense steeds belangrijker wordt, blijkt volgens Sels alleen uit de aandacht die de BRC- en IFS-standaarden eraan schenken. “Een gedegen plan is vereist. Momenteel krijgen bedrijven nog een waarschuwing, maar in de toekomst levert een gebrekkig Food Defense plan een tekortkoming op.”

Kennismiddag

Précon Food Management wil bij de gratis interactieve kennismiddag op 28 februari verder gaan dan de gebruikelijke gevaren- en risicoanalyse, door samen te werken met het Adviescentrum Bescherming Vitale Infrastructuur.

Précon Food Management brengt de kennis en ervaring van risicoanalyse in de levensmiddelenindustrie in en het Adviescentrum BVI is specialist op gebied van security en bedrijfscontinuïteit.

“Deelnemers krijgen zo voldoende kennis van daderprofielen, de risicoanalyse en beheersmaatregelen om een eigen deugdelijk en onderbouwd Food Defense plan te kunnen schrijven”, vertelt Sels.

 Meer info en inschrijven

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?