Kids visetende moeders slimmer

18 februari 2007

WASHINGTON - Kinderen van moeders die tijdens hun zwangerschap meer dan 340 gram per week aan vis, schaal- en schelpdieren hebben gegeten, ontwikkelen zich geestelijk beter.

De kinderen zijn ook beter in staat allerlei vaardigheden te ontwikkelen dan kinderen waarvan moeders relatief weinig vis hebben gegeten, zo blijkt uit Brits-Amerikaans onderzoek gepubliceerd in The Lancet

Volgens de onderzoekers is de positieve werking toe te schrijven aan de Omega-3 vetzuren. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van onder meer het Amerikaanse National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism en de University of Bristol in  Engeland.

De onderzoekers volgden bijna 12.000 zwangere vrouwen in de periode van april 1991 tot december 1992. Kinderen van moeders die minder dan 3 keer per week vis aten (340 gram) hadden een grotere kans om wat het IQ betreft bij de laagste 25% te zitten, aldus de onderzoekers.

Advies bestreden
Het onderzoek bestrijdt het advies van de FDA uit 2004, waarin werd gesteld dat de consumptie van meer dan 340 gram vis per week de foetus zou schaden door kwikvergiftiging.

In Nederland adviseert het Voedingscentrum één tot twee keer week vis te eten, waarvan één keer vette vis. De recente richtlijnen Goede Voeding gaan uit van 450 milligram visolievetzuren per dag. Dat komt overeen met tweemaal per week een portie vis, waarvan ten minste eenmaal een portie vette vis.

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over omega-3

Altijd op de hoogte blijven?