Kidssponsoring Haribo zet kwaad bloed bij politiek

17 augustus 2012

DEN HAAG - Snoepfabrikant Haribo heeft veel kwaad bloed gezet bij de politiek, vanwege overmatige sponsoring en reclame rond Voice of Holland Kids.

“Ik ergerde me eraan”, zei Hanke Bruins Slot van het CDA tijdens het verkiezingsdebat van de FNLI. Mensen, en in dit geval kinderen, worden verleid, vond ook Lea Bouwmeesters (PvdA).

“Daarmee snijdt de sector zichzelf in de vingers”, zei Bruins Slot. “Gebeurt dit vaker dan dwing je de politiek tot maatregelen.”

Uiterste middel

CDA en PvdA zien ingrijpen in kidsmarketing overigens als uiterste middel. “De consument is allereerst zelf verantwoordelijk, net als de sector”, stelde Bouwmeesters. “Mensen moeten beschermd worden tegen overgewicht. Doet de foodsector hier aantoonbaar niets aan, dan moeten we ingrijpen.”

René Leegte van de VVD zegt te schrikken dat andere partijen willen ingrijpen in de industrie. “Mensen weten best zelf wat gezond is.”

Belang voorlichting

“Dat is niet zo”, vertelde Bruins Slot.” Zo sprak ik een huisarts die een moeder had aangeraden haar kinderen meer fruit te geven. ‘Ik ben er mee bezig’, zei zij toen. ‘Ze krijgen al mandarijntjes op siroop.’” Er wordt dan ook gepleit voor goede voorlichting.

“Vergis je niet, we hébben al regels”, zei Liesbeth van Tongeren van Groen Links,” onder meer over de productsamenstelling en verboden op zaken die niet mogen. Het is een grijs gebied. Hoe ver moet je gaan en wat kun je al doen met voorlichting?”

Chocolademelk Light

Overigens vindt Bruins Slot dat de levensmiddelenindustrie zelf eerlijker moet zijn in hun voorlichting over voedsel. “Chocolademelk Light klinkt gezond, maar  is nog steeds twee keer zo ongezond als karnemelk.”

“Verleidingen, zoals Haribo bij Voice Kids, zetten mensen op het verkeerde been”, reageerde Kees Verhoeven van D66. “Het blijft lastig om ze te weerstaan. Maar kom niet te snel met regels. Vanuit de samenleving werkt het vaak veel beter.”

"Het gaat overigens niet alleen om de Haribo-beertjes", meldde Sharon Gesthuizen van de SP, "maar ook om de cola-light-reclame waarbij een jongen ineens een soort superman wordt. Als dit de norm is, gaat het niet goed.”

Rolmodel Barbie

Van Tongeren gaf aan dat er een gezondheidsverschil is op basis van inkomen en ziet hierin een rol weggelegd voor de overheid. Bruins Slot ziet veel in rolmodellen, om lager opgeleiden aan te spreken, zoals Barbie van Oh Oh Cherso, die tijdens haar zwangerschap op tv aangaf niet te moeten drinken en roken.

FNLI-directeur was blij dat de partijen vinden dat de industrie verantwoordelijkheden heeft. “Die verantwoordelijkheden nemen we ook.”

De FNLI hield het debat met 6 Tweede-Kamerleden in Den Haag.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?