Kind eet meer fruit

12 oktober 2016

Kinderen eten 20 procent meer fruit dan 5 jaar eerder. Nederlanders als geheel consumeerden in die periode minder aardappelen, vetten en oliën, zuivel, koek en gebak en vlees, maar méér dranken en kruiden en sauzen. De hoeveelheid groente en graanproducten bleef ongeveer gelijk.

Dit zijn de tussenresultaten van het RIVM in de eerste 2 onderzoeksjaren van de nieuwe voedselconsumptiepeiling van 2012-2016.

Zuivel en fruit

De samenstelling van het eten verschilt nauwelijks per leeftijd. Wel nemen kinderen relatief meer zuivel en fruit, terwijl volwassenen meer drinken (zowel alcoholische als non-alcoholische dranken). De fruitconsumptie van kinderen tussen 9 en 18 jaar ligt nu gemiddeld op 94 gram per dag.

Brood en vlees

Een Nederlander consumeert gemiddeld per dag ruim 3 kilo aan eten en drinken. Ongeveer 2 kilo hiervan is in de vorm van dranken (thee, koffie, water, frisdranken, alcohol en andere dranken). Brood en vlees zijn populair: dit wordt respectievelijk 6 à 7 dagen per week gegeten. Vis en peulvruchten staan minder vaak op tafel (1 dag per week of minder).

Vis buiten de deur

De Nederlander eet vooral thuis (80 procent). Koek en gebak, fruit en vis worden vaker buitenshuis gegeten. Alcoholische dranken en vis worden relatief vaak in restaurants gebruikt.

Jongeren en volwassenen eten relatief meer op school of op het werk (respectievelijk 15 en 19 procent), ouderen juist meer thuis (85 procent procent).

Drie hoofdmaaltijden

Nederlanders eten verspreid over de dag en avond, en over het algemeen drie hoofdmaaltijden per dag. De meesten ontbijten tussen 7.30 en 9.00 uur, lunchen tussen 12.00 en 13.00 uur en eten rond 18.00 uur een avondmaaltijd.

Sinds 1987 worden periodiek binnen de voedselconsumptiepeiling (VCP) gegevens verzameld over de consumptie van voedsel en dranken van de Nederlandse bevolking. Dit gebeurt in opdracht van het ministerie van VWS.

Tussenresultaten

Het RIVM onderzoekt momenteel de consumptie in Nederland van 1- tot 79-jarigen in de periode 2012-2016. De nu naar buiten gebrachte resultaten zijn tussenresultaten van de jaren 2012-1014, op basis van gegevens van ruim 2000 kinderen en volwassenen.

De eindresultaten worden eind 2018 verwacht.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?