Kindersnacks nog steeds te zout

7 oktober 2011

DEN HAAG - Kindersnacks bevatten nog altijd te veel zout. Sommige kindervarianten van chips, zoutjes en zoete koeken bevatten soms wel 3 keer zo veel zout als de ‘volwassen’ variant.

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

3 keer zo veel
Zo bevatten de kinderchips van Nibb-it met 0,91 gram zout per portie van 25 gram, bijna 3 keer zo veel zout als de vergelijkbare Lay’s natural chips (0,34 gram zout) van dezelfde fabrikant (PepsiCo).

Liga melk-aardbei van fabrikant Lu bevat 0,36 gram zout. Dat is 3 keer zoveel als een pakje Liga Evergreen krenten.

Ook de Prince Ministars van Lu (0,22 gram zout per pakje) en de Ernst, Bobbie en de rest koekjes van Patria (0,26 gram per pakje) scoren slecht.

Dubbel zo veel
Hartige Orka-krakers bevatten dubbel zo veel zout als de vergelijkbare Tuc-jes van dezelfde fabrikant (Verkade) en ook een Bob de Bouwer knakworstje van Zwanenberg Food Group is zouter dan gemiddeld.

Diezelfde fabrikant heeft volgens de Consumentenbond de hoeveelheid zout in de Dora smeerleverworst van Kips met 38 procent verhoogd. Ook de Ernst Bobbie en de rest koekjes van Patria namen met 38 procent in zout toe.

Ook zoutafnames
Positieve uitzonderingen zijn er ook. Zo bevatten de Smoeltjes melk duo van Hellema nu 60 procent minder zout en is het zoutgehalte van Kellogg’s Frosties ontbijtgranen met 41 procent gedaald.

De Consumentenbond vindt dat er, vergeleken met het zoutonderzoek uit 2009, op een paar uitzonderingen na maar weinig veranderd is.

Verantwoordelijkheid nemen
De consumentenorganisatie vindt dat de levensmiddelenindustrie nu eens écht haar verantwoordelijkheid moet nemen.

"Kinderen die te veel zout eten, lopen door aantasting van de nieren meer kans op hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Ook is het beter ze nog niet aan een zoute smaak te laten wennen."

Opzouten!
Volgens de Consumentenbond steunen inmiddels ruim 8000 consumenten de campagne Opzouten!, die nog tot begin 2012 doorloopt.

De uitgebreide resultaten van het onderzoek staan in de Gezondgids van oktober 2011.

Lees ook:
Kind van 12 maanden heeft al slecht eetpatroon (5 oktober 2011)

Vleeswarenketen wil verdere zoutreductie (30 september 2011) 

Britse baby eet veel te zout (3 augustus 2011)

'Consument in actie voor zoutreductie' (23 mei 2011)

Zie ook:
Dossier zout en zoutreductie

Altijd op de hoogte blijven?