Klink: ‘Stel geen nationale voedingspolitie in’

28 juni 2012

VEGHEL - Ab Klink ziet niets in pressiemiddelen als een vettax, om als overheid obesitas tegen te gaan en gezonde voeding te promoten. “Ik zou als minister geen nationale voedingspolitie instellen.”

De voormalig minister van VWS, die tegenwoordig hoogleraar is en de adviespraktijk  voor de Nederlandse zorgmarkt leidt bij Booz&Company, zei dit woensdag 27 juni op het congres Health & Food van FoodVision in Veghel.

Volgens hem is de weerstand van consumenten op het ingrijpen van de overheid in hun persoonlijke levensstijl 'heftig' en 'te groot'. "Daar breek je niet zo maar door. Dat moet je ook niet willen"

Vincent de Clippele, CEO van Nestlé Benelux, gaf aan in dit verband aan dat Nestlé via het Healthy Kids Global Program met het JOGG op scholen komt om kinderen te leren wat gezonde voeding is.

Klink ziet meer in dergelijke combinaties vanuit de markt. “Zo leiden voedingsprogramma’s en sporten op scholen ook tot betere leerprestaties. En zorgt gezonde voeding en beweging bij bedrijven ook voor minder verzuim. Meer bewegen en gezonder eten kan leiden tot aantrekkelijker zorgpolissen.”

Klink vindt overigens niet dat de overheid afzijdig moet blijven. "Maar het moet een gezamenlijke inzet zijn." 

Hij had ook nog een boodschap voor de voedingsmiddelenindustrie: “Ga de strijd aan met McDonald’s en zorg voor gezonde producten die smakelijk zijn.”

Verschil food-farma vervaagt

Verder bleek tijdens het congres dat het verschil tussen food en farma gaat vervagen. “Probiotica zal groot worden, de komende decennia”, zei maag-, darm- en leverarts Wink de Boer van ziekenhuis Bernhoven. “Al moeten we nog leren welke probiotica voor welke ziektes.”

De Clippele ziet bij Nestlé duidelijk toekomst in producten voor de gezondheid van het brein, de stofwisseling en het maagdarmkanaal. Het concern heeft sinds begin 2011 het Nestlé Institute of Health Sciences en de Nestlé Health Science Company.

De Nestlé-CEO gelooft ook in gepersonaliseerde health care op basis van de genetica van mensen. Het bedrijf heeft in 2010 Vitaflo (lijn producten voor kinderen met stofwisselingsziekten) overgenomen en in 2011 CM&D Pharma (voor patienten met nierziekten, inflammatoire darmziekten en darmkanker).

Andere recente overnames zijn Prometheus (diagnostiek in maag-darm (GI) en oncologie )en Vital Foods (eveneens GI). “We zijn ondertussen na Abbott de nummer 2 in deze sector”, gaf De Clippele aan.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?