Knorr, AH en BelVita ‘dingen mee’ naar Gouden Windei

11 september 2014

Knorr Boeren Groente Soep, AH Ambacht Rundervink, BelVita Breakfast Meergranen, Surinaamse Roti’s en Capri-Sun Multivitamin zijn genomineerd voor het Gouden Windei 2014.

Dit is de prijs voor het meest misleidende product, meldt Foodwatch.

Bij Knorr Boeren Groente Soep mag Unilever formeel de term ‘clean label’ gebruiken, omdat er geen smaakversterker in zit. “Maar ‘glutamaat in het toegevoegd gistextract versterkt wel degelijk de smaak”, stelt de consumentenwaakhond.

De Ambacht Rundervink van Albert Heijn is ‘volgens slagers een belediging voor hun vak’, zegt Foodwatch. “De vink bevat een scheut water, vijf soorten suiker en zeven E-nummers. 'Oud-hollandse' misleiding van AH!”

'Zoetigheid'

Liga levert volgens de consumentenorganisatie met Belvita Breakfast Meergranen ‘gewoon een zoetigheid, met 22 procent suiker’. “Toch mag Liga zelfs een gezondheidsclaim op de verpakking zetten.”

Surinaamse Roti’s van Rosita’s zijn volgens Foodwatch geen roti’s, maar tortilla’s van Nederlandse makelij. Qua structuur en bite hebben ze volgens de organisatie niets met Suriname te maken.

Eén zakje Capri-Sun Multivitamin van Coca-Cola bevat bijna 5 suikerklontjes. “Onverantwoord en niet van deze tijd”, aldus Foodwatch.

'Misleidende trucs'

De consumentenorganisatie neemt voedselproducten en logo's onder de loep, om te kijken ‘welke misleidende trucs fabrikanten gebruiken op verpakkingen, websites en in commercials’.

Volgens Foodwatch krijgen voedselfabrikanten te veel ruimte voor hun misleidende marketing, omdat ze amper gecontroleerd worden. Met het Gouden Windei wil de organisatie laten zien dat zelfregulering niet werkt.

Consumenten kunnen tot 30 september 18:00 uur stemmen. De prijs wordt op 1 oktober uitgereikt.

Lees ook:

Valess bij genomineerden Liegebeest 2014 (8 september 2014)

Natrena Stevia Kristalpoeder wint Gouden Windei (3 oktober 2013)

Becel Pro-activ wint Gouden Windei voor meest misleidende product (12 juni 2012)

Altijd op de hoogte blijven?