Komijn 'aangelengd' met pinda en amandel

18 februari 2015

In de Verenigde Staten en Canada zijn producten aangetroffen waarbij de specerij komijn gedeeltelijk is vervangen door pinda of amandel, terwijl dat niet op het etiket staat. Voor mensen met een pinda- of notenallergie is dat gevaarlijk.

In de VS zijn er diverse recalls geweest van komijn en producten met komijn. Om die reden neemt de Britse Food Standards Agency steekproeven. Daarbij is eind januari in een product amandel-eiwit aangetroffen, wat heeft geleid tot een recall van het bewuste product, Bart Ground Cumin.

Uit de melding in het Europese waarschuwingssysteem RASFF valt op te maken dat de gemalen komijn ook naar Canada en Spanje is gegaan. De komijn is afkomstig uit Turkije.

In februari hebben zowel Aldi, als Morrissons in Groot-Brittannië fajita-maaltijden teruggeroepen vanwege niet gedeclareerde amandelen in de specerijenmix. In het RASFF-systeem wordt gewaarschuwd voor een 'fajita dinner kit', afkomstig uit Zweden en gedistribueerd in Groot-Brittannië en Ierland, en ook voor een specerijenmix, eveneens uit Zweden, en naast Groot-Brittannië en Ierland gedistribueerd naar Malta.

Slechte oogst

De Britse hoogleraar Professor Chris Elliott - die in Groot-Brittannië het onderzoek naar het paardenvleesschandaal leidde - zegt in de krant The Independent dat hij vreest dat goedkope pinda's en amandelen heimelijk worden gebruikt ter vervanging van de duurdere komijn. Dat zou samenhangen met de slechte oogst in het voornaamste teeltgebied, de regio Gujarat in India en de daarmee samenhangende hoge prijzen.

Bekijk EVMI achtergrond & analyse – Allergenen

(Premium)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

 

Altijd op de hoogte blijven?