Kritiek op 'graaier' Bennink van Numico

22 februari 2007

SCHIPHOL -  De beloning van topman Jan Bennink van Numico kan oplopen tot 14 miljoen euro. Het CNV vindt dat er 'paal en perk moet worden gesteld aan het gedrag van grootgraaiers'.

Jaap Jongejan, voorzitter van de CNV BedrijvenBond is boos over de exorbitante beloning van bestuurders bij Numico en andere bedrijven. 'De maat is vol. Er moet dringend paal en perk worden gesteld aan het gedrag van grootgraaiers.' 

Het CNV zegt dat zelfregulering niet blijkt te helpen. Jongejan: 'Dus moet worden ingegrepen. Een hoger afbreukrisico of in lijn moeten lopen met de internationale concurrentie zijn schijnargumenten.'

Ook de FNV is tegen buitensporige beloningen in het bedrijfsleven. 'Dit kabinet zal nu echt werk moeten maken van een rechtvaardiger inkomensverdeling', zegt voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten.

Gered van de afgrond
Bennink wordt zo goed beloond omdat hij de meeste doelen heeft gehaald en Numico heeft gered van de afgrond. Bij zijn aanstelling in 2002 stond de onderneming er beroerd voor door ongelukkige investeringen in vitaminepillen in de Verenigde Staten. 'Je moet het dergelijke mensen wel aantrekkelijk maken om dit te willen doen', aldus de woordvoerder.

Onder de leiding van Bennink stootte de onderneming de Amerikaanse activiteiten af en concentreerde de onderneming zich op baby- en klinische voeding. Het forse negatieve eigen vermogen van de onderneming werd vervolgens weer omgebogen. Eind 2006 was er een eigen vermogen van bijna 900 miljoen euro. Numico deed in 2005 ook weer overnames.

Ook de andere bestuurders van Numico kunnen vele miljoenen bonus tegemoet zien na de presentatie van goede resultaten woensdag.

Lees ook:
Numico mikt op groei met potjes in Azië (22 februari 2007)

Nutricia-reclame misleidend (1 februari 2007)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over Numico

Altijd op de hoogte blijven?