Leerlingen bedenken oplossingen tegen voedselverspilling

17 april 2024 Guy Ackermans
Wat kun jij doen tegen voedselverspilling? Met die vraag hielden havo en vwo-leerlingen van drie Nederlandse Technasia zich bezig voor de vijfde editie van project 'Stop Voedselverspilling!'. De winnaars ontwikkelden een multifunctionele maaltijdbox van herbruikbaar en bio-afbreekbaar materiaal, bakten een appeltaart met bierbostel en ontwikkelden een game met zowel een spel- als eductatieelement.

In Nederland belandt per jaar ruimt 2.8 miljard kilo voedsel in de vuilnisbak en werd in 2022 thuis 33,4 kg eten per persoon verspild. En dat terwijl Nederland zich heeft gecommitteerd aan Sustainable Development Goal (SDG) 12.3 van de Verenigde Naties om in de komende zes jaar een miljard kilo voedsel per jaar minder te verspillen. Dat staat gelijk aan een jaar lang eten voor 2,7 miljoen mensen, aldus Regio Foodvalley. Om voedselverspilling tegen te gaan bedachten 226 3-Havo en vwo-leerlingen van drie Nederlandse Technasia verschillende oplossingen in het project 'Stop Voedselverspilling!'. 

Project 'Stop Voedselverspilling!'

Het Technasium is een onderwijsstroom voor bèta technisch onderwijs op havo en vwo. Binnen het Technasiumvak Onderzoeken & Ontwerpen werkten de leerlingen twaalf weken aan hun ideeën voor het verminderen van voedselverspilling. Zij hadden daarbij de keuze uit een technisch ontwerp van een duurzame maaltijdbox die voedselverspilling tegengaat, het beter benutten van de reststroom bierbostel van bierbrouwers of het ontwikkelen van een campagne om jongeren te stimuleren minder voedsel te verspillen. Hierin werden de leerlingen begeleid vanuit het bedrijfsleven door Regio Foodvalley, Stadsbrouwerij Wageningen & Brouwerij Brasser uit Zeist en Frisse Blikken Game studio & communicatiebureau BenedenBoven. 

“Het mooie van het project ‘Stop Voedselverspilling!’ is dat jongeren samen een idee bedenken en iets tastbaars maken waarbij we ook deze vijfde editie nog steeds positief verrast worden door de creativiteit en het enthousiasme”, zegt Joost Snels, senior projectmanager en onderzoeker aan de Wageningen University & Research (WUR). “Zo wordt een grote groep tieners aan het denken gezet over verspillingsproblematiek en nemen ze daarbij ‘aan de keukentafel’ mensen om hen heen, zoals familie en vrienden, mee.”

Winaars

Uit de 58 deelnemende teams gingen er tien door naar de finale. Woensdag 10 april mochten zij hun idee pitchen op de Campus van Wageningen. Een vakjury bestaande uit Kee Huidekoper (content- en communicatiespecialist stichting Samen Tegen Voedselverspilling), Mariska Nijenhuis-de Vries (verpakkings- en productonderzoeker Wageningen Food & Biobased Research) en Bert Fintelman (wethouder gemeente Rhenen) selecteerde de winnaars. Leerlingen van De Breul uit Zeist ontwikkelden een multifunctionele maaltijdbox van herbruikbaar en bio-afbreekbaar materiaal. De leerlingen van Merlet uit Cuijk bakten een gezonde appeltaart met bierbostel die sneller verzadigd en daarmee snoepgedrag moet afremmen. En bij Het Streek uit Ede bouwden de leerlingen een game met zowel een spel- als eductatieelement.

Organisatie

Het project ‘Stop Voedselverspilling’ is vijf jaar geleden gelanceerd op initiatief van Wageningen Universiteit & Research en Regio Foodvalley. Ook het Voedingscentrum en de Stichting Samen tegen Voedselverspilling werken mee. Aan het project doen in deze vijfde editie drie Technasiumscholen uit Midden-Nederland mee: Het Streek Lyceum uit Ede, Merletcollege uit Cuijk, en KSG De Breul uit Zeist. De organisatie streeft er naar het project beschikbaar te maken voor alle 105 Technasiumscholen in Nederland. 

Altijd op de hoogte blijven?