Het ‘Zesde Cluster’, waar de levensmiddelenindustrie- en verpakkingsindustrie tot behoren, presenteerden hun klimaatplannen aan minister Wiebes, van Economische Zaken en Klimaat. Hierin maakt de industrie duidelijk hoe zij gaat verduurzamen en wat daarvoor nodig is van de kant van de Nederlandse overheid.
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de industrie in 2030 14,3 Mton minder CO2 uitstoot. Om dit te realiseren is in het Klimaatakkoord een grote rol weggelegd voor de zogenaamde Koploperprogramma’s. Vijf programma’s bestaan uit grote regionale industriële clusters. Het ‘Zesde Cluster’ bestaat uit verschillende industrieën verspreid over het land. De levensmiddelenindustrie, verschillende verpakkingsindustrieën en de recyclingsector vallen binnen het Zesde Cluster. Het zesde cluster vertegenwoordigt ongeveer één zesde van de CO2-uitstoot van de Nederlandse industrie. Het Zesde Cluster kan 4,9 Mton CO2 reductie realiseren. De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) speelde een belangrijke rol in het vormgeven van de plannen. Volgens de organisatie is het laaghangende fruit in de afgelopen jaren al geplukt. Op de korte termijn staat in het plan een focus op verdere verbetering van de proces efficiency, elektrificatie van warmte tot 200°C3 , duurzame bio-grondstoffen en de levering van warmte en CCU (Carbon Capture and Utilization).
Lange termijn
Op de lange termijn gaat de sector op zoek naar CO2 -neutrale energiedragers zoals waterstof, duurzame elektriciteit, geothermie en hernieuwbaar gas. Op dit moment is er nog veel onderzoe en ontwikkeling nodig om dit mogelijk te maken. Het Zesde Cluster spreekt de verwachting uit dat deze grootschalige transities pas richting 2030 mogelijk zijn. Het samenwerkingsverband stelt dat de randvoorwaarden dan wel in orde moeten zijn, met name vanuit de overheid. Dit gaat om de volgende voorwaarden.
Infrastructuur :
- Erkenning dat nieuwe fysieke infrastructuur een essentiële randvoorwaarde is om transitie-investeringen en groei mogelijk te maken.
- Volwaardige opname van infrabehoefte van de sectoren leidend tot een Cluster Energie Strategie (CES).
- Faciliteren van de benodigde infrastructuur om het gebruik van duurzame energiedragers en het leveren van warmte en CCUS mogelijk te maken
Stimulering van investeringen:
- Internationaal gezien een aantrekkelijk klimaat voor CO2 besparende investeringen in Nederland.
- Ontwikkeling van passende ondersteuning voor proces-efficiency maatregelen en investeringen.
- Aparte regeling in de huidige SDE++ regeling passend bij de typische CO2 -reductie grootte van de betrokken bedrijven.
- R&D ondersteuning voor doorbraaktechnologieën.
Wet- en regelgeving:
- Het vernieuwen van wet- en regelgeving om nieuwe duurzame initiatieven in de praktijk mogelijk te maken
- Duidelijk, betrouwbaar en berekenbaar beleid en tijdige verlening van vergunningen om transitie-investeringen mogelijk te maken.
Bron: FNLI