Continental Bakeries kan voorlopig geen beschuit met inkepingen op de markt brengen. De fabrikant wilde bij de uitvinder en octrooihouder van de inkeping een licentie afdwingen, maar de rechtbank Gelderland wijst dat af. De inkeping is ontwikkeld om beschuit makkelijker uit de verpakking te krijgen.
Theo Tempels, de uitvinder van de inkeping, heeft tussen 1999 en 2003 een licentie aangeboden aan onder meer Continental Bakeries, maar het bedrijf heeft dat toen afgeslagen omdat het commercieel niet interessant werd gevonden.
Concurrenten van de beschuitproducent (zoals Bolletje en Van der Meulen) hapten wel toe en hebben tegen betaling een licentie gekregen.
Toen de uitvinding een succes werd, wilde Continental Bakeries begin 2015 ook een licentie, maar dat weigerde de uitvinder.
Eerdere rechtszaak
Continental Bakeries is daarna een procedure gestart bij de rechtbank in Den Haag om het octrooi nietig te verklaren, omdat sprake zou zijn van machtsmisbruik. De Haagse rechtbank Den Haag heeft die vordering afgelopen zomer afgewezen.
Vervolgens is Continental Bakeries een procedure gestart bij de kortgedingrechter van de rechtbank Gelderland om de uitvinder te dwingen in overleg te treden over het tegen betaling afgeven van een licentie.
Alleenrecht
De kortgedingrechter in Arnhem heeft nu bepaald dat een dergelijk overleg niet verplicht is. De vordering is afgewezen, omdat de uitvinder het alleenrecht heeft om de uitvinding te laten gebruiken.
Ook heeft de Continental Bakeries onvoldoende aannemelijk gemaakt dat sprake is van misbruik van een economische machtspositie. De rechter stelt dat er ook andere manieren zijn om beschuit uit een strakke verpakking te halen.
Lees ook:
- ‘Overname Bolletje ten onrechte geblokkeerd' (12 februari 2016)
- Lotus verliest octrooi speculoospasta (21 januari 2011)
- Bolletje verwikkeld in ‘wikkelrel' (26 mei 2009)