Lidl en Jumbo nemen maatregel minerale oliën

19 augustus 2016

Zowel Lidl als Jumbo nemen maatregelen tegen minerale oliën in verpakkingen van gerecycled materiaal. Dat hebben beide retailers toegezegd aan Foodwatch.

Volgens de consumentenorganisatie gaat Lidl als eerste supermarkt in Nederland strenge limieten stellen voor de vervuiling van producten met de minerale oliën MOAH en MOSH. Lidl accepteert bij de eigen merkproducten geen detecteerbare hoeveelheid MOAH meer. Voor MOSH wordt een maximumlimiet van 2 mg/kg gehanteerd.

Ook Jumbo heeft eisen over minerale oliën opgenomen in inkoopvoorwaarden, maar die gaan volgens Foodwatch minder ver. Het gaat voor MOAH eveneens om een verbod op een detecteerbare hoeveelheid MOAH, maar voor MOSH wordt geen limiet gesteld. "Ondanks dat Jumbo Spaghetti in een eerdere test zorgwekkende hoeveelheden MOSH bevatte", stelt Foodwatch.

Minister Schippers antwoordde in juni op Kamervragen naar aanleiding van onderzoek van Foodwatch dat er naar verwachting pas over een jaar eventuele normstellende regelgeving voor minerale oliën in gerecylede verpakkingen zal zijn. Eerst is aanvullend onderzoek nodig, om de risico’s goed in te schatten.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?