Liever kleurstof mijden dan waarschuwen op pak

24 augustus 2010

DOETINCHEM – Op de verpakking van producten met een kleurstof behorende tot de Southampton Six moet sinds 20 juli de waarschuwing staan dat de kleurstof 'de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig kan beïnvloeden'. Fabrikanten blijken deze kleurstoffen daarom uit hun product te halen.

Dat staat te lezen in het magazine EVMI van 24 augustus. EVMI besteedde in het aprilnummer uitgebreid aandacht aan de zes azo-kleurstoffen. Bij het artikel stonden foto’s van onder  meer custard van Dr. Oetker, piccalilly van Kühne en curry van Albert Heijn.

Op de Dr. Oetker custard staat nu 'Verbeterde receptuur'. Waar die verbetering uit bestaat, geeft de fabrikant niet aan, maar uit vergelijking van de ingrediëntendeclaraties op de oude verpakking (links op de foto) en de nieuwe, blijkt dat Chinolinegeel (E104) en Zonnegeel FCF (E110) eruit gehaald zijn. De custard wordt nu gekleurd met betacaroteen en annatto, waarvoor geen E-nummers nodig zijn.

De curry bevat inmiddels geen Ponceau 4R (E124) meer. De curry dankt de rode kleur nu onder meer aan paprika-extract.  De piccalilly van Kühne die we begin augustus aantroffen in het schap, was nog niet aangepast: de potten bevatten Tartrazine (E102), maar niet de sinds kort verplichte waarschuwing.

EVMI 6 is 24 augustus verschenen.
Inhoud

Lees ook:
EFSA verlaagt ADI azo-kleurstof E123 (27 juli 2010)

Waarschuwing azo-kleurstoffen verplicht (19 juli 2010)

Opnieuw ADI kleurstof verlaagd (26 april 2010)

Waarschuwing op Southampton Six (20 april 2010)

Meer fabrikanten mijden Southampton Six (8 oktober 2009)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle artikelen over kleurstoffen

Altijd op de hoogte blijven?