Lithos Ingredients uit Vlaardingen heeft een nieuwe natuurlijke, E-nummervrije zoutvervanger aan haar pakket toegevoegd: Salona. Dit is natuurlijk mineraalzout uit de Dode Zee dat bestaat uit gehydrateerd kaliummagnesiumchloride.
Het ingrediënt kan gedeclareerd worden als ‘natuurlijk mineraalzout uit de Dode Zee’ of als 'natuurlijk mineraalzout', dus zonder een E-nummer te hoeven vermelden.
Dit in tegenstelling tot de vaak gebruikte zoutvervanger kaliumchloride. Dit moet namelijk als E-nummer (of met de chemisch klinkende naam kaliumchloride) gedeclareerd worden. Ook heeft kaliumchloride een wat metaalachtige smaak.
Vergelijkbare zoutsmaak
Salona geeft een vergelijkbare smaak als natriumchloride (keukenzout), maar bevat minder natrium. De zoutvervanger bevat namelijk 2 gram natrium per 100 gram tegenover 29 gram per 100 gram in regulier natriumchloride.
De zoutvervanger bevat verder per 100 gram 12 gram kalium en 8 gram magnesium.
Volgens het bedrijf kan met Salona natriumchloride in voeding tot zo’n 50 procent worden vervangen en kaliumchloride zelfs volledig. Bovendien draagt het ingrediënt bij aan de dagelijkse inname van magnesium en kalium.
Toepassing
Salona is toepasbaar voor bakkerijproducten, conserven, zuivel, functionele voeding, kant-en-klaarmaaltijden, dranken en nutraceuticals.
Voor de hartgezondheid zijn ook producten met een combinatie aan ingrediënten mogelijk, bijvoorbeeld Salona met K2Vital, Megakrill en Promoat. Bij het complete productpakket van het bedrijf ligt de nadruk volgens Lithos op 'kwaliteit', 'functionaliteit' en 'van natuurlijke oorsprong'.
De dosering van Salona verschilt per product en toepassing en de mate waarin natriumreductie gewenst is.
Lees ook:
- ‘Zoutverlaging vleeswaren? Risico houdbaarheid' (8 juni 2012)
- Voeding & gezondheid: aspartaam, stevia en zoutreductie (14 mei 2012)
- Gezonder zoutalternatief Akzo Nobel (1 december 2011)
- FNLI: kalium moet E-nummer kwijt (28 maart 2008)