LTO: ook consumenten moeten portemonnee trekken voor duurzaamheid

3 augustus 2020

Beeld: Pixabay

De LTO liet de houding van consumenten ten aanzien van duurzaamheid onderzoeken. Hieruit blijkt dat een groot deel van de consumenten aangeeft duurzaam te willen consumeren. Een veel kleiner deel lijkt dit ook daadwerkelijk te doen. De LTO geeft aan dat verduurzamingsbeleid zich niet alleen op de agrarische sector moet richten.

Onderzoek

Het onderzoek van LTO suggereert een zogenaamd attitiude-behaviour-gap bij consumenten. Zij geven aan iets te willen doen, maar doen dit niet daadwerkelijk. Dit onderzoek richtte zich op duurzaam boodschappen doen. Een groot deel van de 1558 ondervraagden vindt dit van belang. Zo wil 62% van de consumenten kiloknallers uit de schappen, vindt 59% seizoensproducten belangrijk, koopt 44% bewust Nederlandse producten, 34% biologische producten en 46% scharrelproducten. Echter geeft slechts 24% van de respondenten aan dat ze etiketten leest om te bepalen hoe duurzaam een product is.

LTO

De LTO geeft aan de hand van dit onderzoek aan dat zij denkt dat verduurzaming niet alleen uit de agrarische sector moet komen. De organisatie geeft aan dat boeren wel op een duurzame manier landbouw willen bedrijven, maar dat dit hen met de huidige prijzen haast onmogelijk wordt gemaakt. Het consumentenonderzoek geeft volgens de LTO aan dat de consument bereid is meer te betalen voor haar eten. Dit zou het makkelijker maken voor de land -en tuinbouw om duurzaam te boeren.

Bron: LTO

Altijd op de hoogte blijven?