Lucht zuiveren met microplasma

20 september 2007

HAREN –Luchtzuivering met omgevingslucht. Dat is een relatief nieuwe toepassing om nare (biologische) luchtjes milieuvriendelijk te verwijderen, via microplasma.

Circlair brengt het systeem plasmaNorm in de Benelux op de markt, meldt vakblad EVMI in het septembernummer.

Elektrochemische weg
PlasmaNorm zorgt voor de zuivering van lucht van stank van organische aard, allergene stoffen, ziektekiemen, maar ook rook en transpiratiegeuren. Dit gebeurt langs elektrochemische weg via hydroxylradicalen.

Een hoogspanningselektrode trekt moleculaire bindingen uit elkaar in zijn geoxideerde elementen, veelal kooldioxide en water. Het systeem plasmaNorm is inbouwbaar in nieuwe of bestaande luchtbehandelingssystemen. De kleinste, mobiele, unit kan zo’n 600 kubieke meter per uur aan. Grotere apparaten halen 60.000 kuub per uur.

Varkensslachter Tönnies
Bij varkensslachterij Tönnies in Rheda-Widenbrück (foto) heeft de Duitse ontwikkelaar van het systeem (Airtec Consult) de grootste plasma-installatie tot nu toe geplaatst. Het marineren en opbakken van vlees voor conveniencefood zorgde in het verleden voor stankoverlast. Het systeem, dat 1,5 miljoen euro kostte, zorgt volgens Benelux-licentiehouder Circlair voor de uitstoot van geheel schone lucht.

Lees meer over de werking in Elsevier Voedingsmiddelen Industrie van 20 september 2007.

Gratis proefnummer

Lees ook:
Lemmers nummer 1 in stankoverlast (14 februari 2007) 

'Vleeswaren slecht voor de longen' (5 september 2006)

Altijd op de hoogte blijven?