Maaltijd met gelatinecoating voor extra voedingsstoffen

2 december 2014

Fortified Food Coatings, Rousselot en DSM presenteren op de beurs Hi Europe in Amsterdam een speciale coating met extra voedingsstoffen die op verse maaltijden gesproeid kan worden, special voor ouderen en sporters.

Dit smaakloze laagje ligt op de maaltijd maar wordt vloeibaar als de maaltijd wordt verwarmd, waardoor het in de maaltijd of de saus terechtkomt en dus verder onzichtbaar is.

De coating is een gelatinelaagje waarbij van belang zijnde extra vitaminen en mineralen met collageen peptiden ingecapsuleerd zijn. Dit kunnen op de persoon toegespitste aanvullende voedingsstoffen zijn. Fortified heeft de technologie ontwikkeld en de machine (robot) die de coating kan sprayen, DSM is van de capsulering en Rousselot levert de gelatine.

evmi-fortified2De extra voedingsstoffen als vitamine D3 en calcium zorgen bijvoorbeeld voor sterkere botten en tanden en soepeler spieren, vertelt Flip Houtman van Fortified. Eigenlijk is dit een natuurlijker manier voor het leveren van extra voedingsstoffen dan pillen, stelt Claudia Bruins van het bedrijf. De coating voor de maaltijden kan ook van een extra smaak'booster' worden voorzien.

Het nieuwe concept is eerder dit jaar genomineerd voor de HAS Award 2014 in de categorie praktijkonderwijs.

In koude vorm houdt de laag de maaltijd ook keurig vast op het bord. Hierdoor blijft het mooi opgemaakt, zelfs tijdens vervoer.

Klanten kunnen maaltijdfabrikanten zijn die al seniorenmaaltijden leveren aan bijvoorbeeld verzorgings- en ziekenhuizen, maar ook de zorginstellingen zelf. Zij kunnen behalve de technologie ook kiezen voor de coatingrobot.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?