Maaltijdvervangers om af te vallen, zoals repen en shakes, bevatten erg veel suiker en juist erg weinig eiwit en vezels. Dat stelt de Consumentenbond na een test van 31 producten.
Van de 31 maaltijdvervangers werd in een laboratorium het eiwitgehalte bepaald. Voor de andere voedingswaarden was het etiket het uitgangspunt. De samenstelling werd beoordeeld om vast te stellen of er op een gezonde manier mee is af te vallen.
ADH en etiket
Uitgangspunt was dat elke portie (1 maaltijd) een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan voedingsstoffen moet bevatten. Ook werd bekeken of de etiketten aan de regels voldoen. De smaak van de producten is niet onderzocht.
23 van de 31 producten scoren op het gebied van productsamenstelling lager dan een 6, omdat ze veel suiker bevatten en weinig vezels, eiwit en gezonde vetten.
Suikerbommen
Een drinkmaaltijd van Weight Care (flesje van 330 ml) bevat meer suiker dan een glas (250 ml) cola. Twee Slank Maaltijdrepen van Lucovitaal (samen gelijk aan één maaltijd) bevatten meer suiker dan Snickers.
De shake van Cambridge 500 bevat nog geen gram vezel per maaltijd, terwijl de ADH 30 gram is.
Eiwit verzadigt
Eiwit is het meest cruciale ingrediënt van een maaltijdvervanger, omdat het meer verzadigt dan koolhydraten en vetten.
Slechts 7 maaltijdvervangers bevatten voldoende eiwit, minimaal 20 gram per maaltijd. De maaltijdshake vanille van Kruidvat haalt niet eens 13 gram eiwit per maaltijd. PhD Nutrition is een positieve uitzondering: die shakemix bevat maar liefst 24,5 gram eiwit.
Resultaten
Maaltijdrepen van Lucovitaal komen als minst gezond uit de test. Ook ontbreekt op het etiket de voedingswaarde. Weightcare scoort met alle producten laag op het gebied van gezondheid.
Slechts één product is met recht uitgebalanceerd te noemen, stelt de Consumentenbond: Low Calorie Meal van de Body & Fitshop. Deze bevat per shake slechts een half suikerklontje en verder veel eiwit en vezels. Bovendien is het ook nog eens een van de goedkoopste uit de test.
Het Consumentenbond-onderzoek is gepubliceerd in de Gezondgids van juni 2016.
Lees ook:
- Suikergehalte vruchtenyoghurts verschilt aanzienlijk (21 maart 2016)
- Klant doet ‘suikerbommen’ in de ban (26 februari 2016)
- Smood en Futricio ontwikkelen maaltijdvervangende shakes (6 januari 2016)
- ‘Broodje gezond vaak niet zo gezond' (12 augustus 2013)
- ‘Gezonde’ mueslireep niet zo gezond (23 augustus 2012)