Mars test wikkel uit aardappelzetmeel

9 december 2015

Mars test op dit moment wikkels van biobased materiaal uit een zijstroom van de voedingsmiddelenindustrie. De verpakking is gemaakt van aardappelzetmeel uit proceswater. De testen worden gedaan met losse repen in het out-of home- en retailkanaal, in Nederland, Frankrijk en Duitsland.

De wikkel is gemaakt van tweede generatie bioplastic. Dat betekent dat geen gebruik is gemaakt van bioplastics op basis van voedingsgewassen als suikerriet of maïs, maar van grondstoffen die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie. Dat meldt Food Valley Update.

Het verpakkingsmateriaal is ontwikkeld samen met Rodenburg Bioplymers en Taghleef.

Flexibel en bedrukbaar

Eerste uitdaging was om flexibel plastic te leveren van het materiaal dat aanvankelijk voor bloempotten was ontwikkeld.

Toen dat gelukt was, werd onderzocht of drukkers en verpakkingsmachines het bioplastic konden verwerken. Ook dat pakte goed uit, waarna de stap richting testen in het out-of-homekanaal en de retail gedaan kon worden. Het gaat om losse repen, waarbij consumenten naar hun mening gevraagd wordt.

Mars is benieuwd wat ze vinden van het uiterlijk van de wikkel en hoe deze aanvoelt. Ook is het bedrijf benieuwd naar wat consumenten al weten van biobased materialen.

Niet doorberekenen

De verpakking is duurder dan een gangbaar wikkel, maar Mars gaat dat niet doorberekenen. Het bedrijf wil het na gebleken geschiktheid breed beschikbaar stellen aan de voedingsmiddelenindustrie. Met het bereiken van kritische massa kan de prijs ook omlaag.

De biobased wikkel is het resultaat van een innovatietraject dat subsidie heeft gekregen en waarin diverse partners hebben samengewerkt.

Resultaten

Deze testen begonnen na de zomer en duren tot eind 2015. Op 6 april worden de resultaten gepresenteerd tijdens een openbare slotbijeenkomst bij Wageningen UR.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?