Masterpack Group wint Gouden Noot met doorbraak in FIBC’s

12 oktober 2022 Redactie

Door het toepassen van Modified Atmosphere technologie in FIBC’s biedt Masterpack Group een oplossing die handwerk en besmettingsrisico enorm vermindert en wint daarmee de meest competitieve verpakkingswedstrijd ter wereld. Op 6 oktober werd deze innovatie bekroond met de Gouden Noot.

Een belangrijke uitdaging voor de verpakkingswereld is het bijhouden van wat we doen; waar en wanneer het verpakkingsproces plaatsvindt, evenals het verbruik en de verwijdering van de geleegde verpakkingen. Deze innovatieve Modified Atmosphere technologie gaat uit van het gebruik van ICT en de juiste verpakkingsmaterialen, waardoor de voedselverspilling drastisch wordt verminderd en mogelijk ook de verantwoorde Collect-Control en Backend-verwerking in de wereldwijde toeleveringsketens wordt verbeterd. Levensmiddelen van hoge kwaliteit behouden hun kwaliteit het langst onder extreem lage zuurstofniveaus. Deze FIBC verlengt de houdbaarheid van maanden tot jaren. De innovatie bestaat uit een verbinding 'MA Valve 125' die in de luchtdichte binnenzak wordt verzegeld. Op deze aansluiting kan een draadloze sensor worden aangesloten die zuurstof, temperatuur en vochtigheid controleert.
Voorheen werd het zuurstofgehalte gemeten met een naald. Dit vergde veel handwerk en bracht een hoog besmettingsrisico met zich mee omdat de nieuwe liner rechtstreeks in contact kwam met het product. Met de nieuwe aansluiting en sensor worden continu metingen verricht zonder dat de FIBC hoeft te worden aangeprikt.

Zilver voor Capsule Dispenser van PACKSYS GmbH

Het Zilver ging naar de Capsule Dispenser van PACKSYS GmbH. Het ontwerp kan een belangrijke stap voorwaarts betekenen in de gezondheidszorg thuis. Dankzij de navulbare dispenser kunnen patiënten thuis op een eenvoudig te hanteren en veilige manier over hun benodigde medicatie beschikken. Patiënten met een beperkte functie van de handen kunnen hun medicijnen innemen zonder hulp van een zorgverlener. Door de dispenser in te drukken, geeft het systeem precies één capsule af in de doseerbeker, waarmee het product zonder handcontact kan worden toegediend.

Mibelle Group wint brons met PET-fles met kooldioxide

Wat de natuur kan, kan de mens ook: ethanol maken uit CO2. Deze PET-fles van Mibelle is gemaakt in een Frontend-proces dat precies dat doet, op weg naar biobased polymeerverpakkingsmateriaal op industriële schaal. Let wel: alleen de ethanolbron voor het PET wordt op deze manier verkregen, de andere molecule die nodig is om PET te synthetiseren is nog steeds op benzine gebaseerd. Ongeveer 30% van de PET-fles wordt uit dit CO2  "recycling"-proces gemaakt.

 

Altijd op de hoogte blijven?