‘Meelwormen blijken duurzaam alternatief’

20 december 2012

WAGENINGEN - De kweek van eetbare meelwormen vergt minder land en stoot minder broeikasgassen uit dan de productie van melk of vlees van kippen, varkens en runderen.

Dat hebben onderzoekers Dennis Oonincx en Imke de Boer van de Wageningen University berekend.

Wel is het energieverbruik in de gehele productieketen van meelwormen hoger dan dat van melk of kip en ongeveer gelijk aan dat van varkensvlees. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.

Behoefte stijgt

Verwacht wordt dat de behoefte aan dierlijk eiwit voor menselijke consumptie wereldwijd tussen nu en 2050 met 70 à 80 procent stijgt. De beschikbaarheid van land is belangrijk in de discussie om de wereldbevolking duurzaam te kunnen voeden, stellen de onderzoekers.

Tot dusverre is, voor zover hen bekend, nog niet eerder proefondervindelijk vastgesteld dat eetbare insecten een duurzame bron van dierlijk eiwit zijn.

Levenscyclusanalyse

De onderzoekers hebben de productieketen van meelwormen (keverlarven) onderworpen aan een levenscyclusanalyse (LCA). Daarbij zijn over de hele keten de productie van broeikasgas, het energieverbruik en het landoppervlak dat nodig is voor de productie gekwantificeerd.

Vervolgens zijn deze gegevens vergeleken met die uit de productieketens van de meer gangbare bronnen voor dierlijk eiwit, zoals kip, varken en rund.

Energieverbruik

Uit het onderzoek blijkt dat het energieverbruik in de hele meelwormproductieketen voor de productie van een kilo eiwit lager is dan voor rundvlees, vergelijkbaar is met varkensvlees en iets hoger ligt dan voor kip of melk.

De broeikasgasproductie die gepaard gaat met meelwormproductie ligt veel lager dan voor de gangbare productiedieren.

Landgebruik

Voor de productie van melkeiwit is 2,5 keer zoveel land nodig, voor varkens- en kippeneiwit komt dit uit op 2 tot 3,5 keer zoveel. Voor de productie van een kilo eiwit in de vorm van rundvlees is zelfs het 10-voudige aan land nodig.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?