Meer dan 100 waarschuwingen onveilige voeding

8 juli 2015

In het Europese waarschuwingssysteem RASFF is in de eerste helft van 2015 meer dan 100 keer gewaarschuwd voor onveilige voedingsmiddelen op de Nederlandse markt. In 44 van de 108 gevallen was dat vanwege schadelijke micro-organismen.

Dat blijkt een analyse van het RASFF-systeem door evmi.nl. Het aantal waarschuwingen voor pathogenen ligt een stuk hoger dan in dezelfde periode van 2014. Toen ging het om 29 producten met ziekteverwekkende micro-organismen.

Het totale aantal waarschuwingen voor producten die onder meer in Nederland zijn terechtgekomen, was vergelijkbaar met dat van de eerste zes maanden van 2014. Toen waren er 104 waarschuwingen, in 2015 108.

Salmonella

Tegen met Salmonella verontreinigde producten werd in de eerste helft van 2015 26 keer gewaarschuwd en tien keer was besmetting met Listeria monocytogenes de reden voor de melding. Eveneens tien keer werd gewaarschuwd voor E. coli, waarvan zes keer voor de Shiga-toxine producerende variant.

Eén van de producten waarvoor werd gewaarschuwd was krokodillentournedos met Salmonella, afkomstig uit Nederland. Het product was ook geëxporteerd naar België, Frankrijk, Groot-Brittannië en Ierland.

Het gaat bij de meldingen in het RASFF-systeem om onveilige producten die betrekking hebben op meer dan één land. In de meeste gevallen kunnen maatregelen genomen worden, vóórdat producten de consument bereikt hebben, maar het komt ook regelmatig voor dat onveilige producten al zijn geconsumeerd voordat bekend wordt dat er iets mee aan de hand is.

Lees ook:

Meer meldingen voedselfraude in RASFF (12 februari 2014)

Altijd op de hoogte blijven?