‘Meer kunststof: minder verspilling voedsel’

18 april 2012

UTRECHT - Als ketenpartners meer intelligente kunststofverpakkingen gebruiken, zal de voedselverspilling sterk dalen. Dat stelt het onderzoek 'Unpacking the Dutch Plastics packaging industry' van Rabobank.

Het rapport spreekt van kunststofverpakkingen, toegesneden op behoeften van gebruikers in de keten, zoals intelligente verpakkingen met kleurindicatoren voor de houdbaarheid.

Zo’n 60 procent van alle kunststofverpakkingen is bestemd voor de voedingsmiddelenindustrie. In de voedselketen verspillen voedselproducenten, transporteurs, voedselverwerkers, winkeliers en consumenten bij elkaar 33 tot 50 procent van het voedsel. Meer voedsel verpakken in kunststof leidt volgens het rapport tot minder verspilling van voedsel.

Negatief imago

De Nederlandse kunststofverpakkingsindustrie is sterk in beweging, mede doordat de belasting op verpakkingen worden afgeschaft en het statiegeldsysteem ter discussie staat, stelt de bank.

Rabobank verwacht minder vraag naar kunststofverpakkingen door de slechte economische vooruitzichten. Bedrijven hebben al te maken met hoge grondstofkosten. Daarnaast hebben kunststofverpakkingen een negatief duurzaamheidsimago, terwijl alternatieven als glas, blik en karton leiden tot een hogere milieudruk.

Bioplastics

Het rapport noemt Coca-Cola en Danone die een deel van hun verpakkingen duurzamer gemaakt hebben met bioplastics.

Bioplastics kunnen bijdragen aan verlaging van de milieudruk, maar ze hebben volgens de bank nog een lange weg te gaan. Met de huidige jaarlijkse groei van 20 procent vervangen bioplastics in 2030 slechts 4 procent van de kunststofmarkt.

Om dat percentage fors te laten stijgen, moeten voedingsmiddelenproducenten, retailers en consumenten meer bioplastics afnemen en bereid zijn een hogere prijs te betalen.

Tegelijkertijd moeten Nederlandse aanbieders van bioplastics investeren in ontwikkeling en productie voor lagere prijzen en een betere toepasbaarheid.

Bekijk de Rabo-update over verpakkingen

(pdf, 4 pagina's)

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?